Отслабването има два лоста – диетичен и двигателен

С  доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация „Затлъстяване и съпътстващи заболявания”, разговаря Кристина Пешина  

- Д-р Ханджиев, живеем в изключително забързан век. Динамиката се пренесе и в желанието на хората, най-вече жените, да отслабнат буквално за броени дни. Възможно ли е това и безопасно ли е за здравето?

- Това е вредно. Съвременната обезитология (наука за лечение на затлъстяването) показва, че най-правилното отслабване, и то при наличието на излишни килограми, е тогава, когато се свалят по три-четири килограма на месец. Така се получава едно здравословно намаляване на теглото и предпазване от бързо възстановяване на излишните  килограми.

При едно наше проучване на европейския проект „Диогенис”, извършено в осем европейски страни, повече от 900 лица със затлъстяване в продължение на 2 месеца се храниха по един и същи начин под лекарско наблюдение, приемайки 880 калории средно на ден. Те свалиха около 8% от теглото си. След което в продължение на 6 месеца трябваше внимателно да спазват режим, за да запазят постигнатите резултати.

Даже под постоянен лекарски контрол ние не препоръчваме бързото отслабване. Всички научни изследвания доказват, че най-благоприятното отслабване е с около 1-1,5 кг на седмица. Естествено, ако все пак искаме да отслабнем за по-кратък период, е добре хранителният режим да се съчетае с двигателен. Препоръчително е поне час и половина на ден ходене пеша. Също така плуване, джогинг. Софиянци имат Витоша наблизо, така че е препоръчително поне веднъж седмично да се ходи на туризъм.

На 22 май тази година се проведе първият европейски ден за борба със затлъстяването. Той мина под мотото ”От 5 до 10  процента”. Това ще рече, че ако лицата с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване редуцират теглото си в рамките на тези проценти, ще подобрят функциите на всички свои вътрешни органи и системи. С 58% се намалява рискът от заболяване от захарен диабет. При мъжете с 48% , при жените с 40% се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания.

- Вярно ли е, че изключването на продуктите, съдържащи глутен (пшеница, ръж, ечемик), от всекидневното меню може да предизвика натрупване на излишно тегло, умора, главоболие и недостиг на хранителни вещества?

- Разбира се! Глутенът е една от най-важните растителни белтъчини и не бива да се изключва от хранителния режим. Особено за българина, тъй като хлябът е традиционен за нашата кухня.

Съвсем наскоро у нас започна да се произвежда един хляб, който се прави от пълнозърнесто ръжено брашно и от пълнозърнесто брашно от диворастяща пшеница. Богат е на белтъчини – 7%, беден е на въглехидрати и калории. 100 грама съдържат 180 калории, а другите видове хляб – 240-250 калории. Особено подходящ е за лица, които са застрашени от затлъстяване и захарен диабет. В него съдържанието на глутен е високо.

Друг е въпросът, когато организмът има непоносимост към глутена. Това е едно рядко срещано заболяване и е първично или вторично на друго заболяване. Тогава се спира консумацията на пшеница и ръж и се замества с царевица, която съдържа зеин. Но това са много редки случаи.

- Какъв е най-здравословният начин за сваляне на килограми?

- Килограми могат да се свалят здравословно само след консултация с лекар специалист и той да прецени дали е необходимо.  Диетите за отслабване не се вземат нито от интернет, нито от приятели и познати. Трябва да се задвижат двата основни лоста на механизма за нормализиране на теглото. Това са диетичният и двигателният режим.

- Кои традиционни български храни са най-полезни и не увеличават теглото?

- Новите проучвания показват, че при профилактиката на затлъстяването от особено значение са храните с така наречения нисък гликемичен индекс. Това са бобовите растения – боб, грах, леща. Също така зърната, пълнозърнестият хляб. От плодовете това са ябълките, ягодите. Тези, които не се препоръчват заради високия гликемичен индекс, са гроздето, сладките череши, сладките круши.

- Има ли универсална диета, която вие бихте препоръчали?

- Мога да препоръчам диета само след преглед. Трябва да се запозная със здавословното състояние, пола, възрастта, начина на хранене на пациента. Болният трябва да си записва в рамките на предишните три дни какво и по колко яде и пие, в колко часа. Диетите са строго индивидуални и затова тези неща са изключително важни за тяхното съставяне.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121