Паниката не помага при рак

През последните години все по-често се чуват коментари, че има „епидемия от рак”, че „всеки втори е болен”, че накъдето и да се обърнеш, ще се срещнеш с история за това заболяване. Факт е, че обективно има увеличение на случаите на някои от злокачествените заболявания, но в никакъв случай не може да се говори за някакво мистично наказание над българите или за внезапно връхлитаща болест, от която спасението е само цъкане с език и чукане на дърво.

Проблемите в България, свързани с онкологичните заболявания, започват на първо място от липсата на стройна система за превенция и профилактика в родното здравеопазване. Тази липса в голям процент от случаите е фатално съчетана с невежество, безразличие и липса на каквото и да е внимание към здравето от страна на самите хора. Мнозинството от онкоболните попадат при лекар заради болки или драстично разгърнати симптоми в стадия на метастазирал тумор. Това е водещата причина да ни се струва, че ракът е равносилен на смърт. Да, в последните стадии е така, но при навременно установяване и адекватно лечение е възможно не само дългосрочно преживяване, но и дефинитивно излекуване. Затова първата стъпка е внимание и грижа към собственото здраве, без да чакаме нещо да ни заболи.

Отдавна медицинската статистика е установила кои са най-честите злокачествени заболявания при мъжете и жените. Мнозинството от тях в началото са успешно лечими.
Вярно е, че има и по-тежки диагнози, при които все още медицината е в дълг към хората. Става въпрос за рака на панкреаса, първичните тумори на белия дроб, някои тумори на нервната система. Те обективно се откриват трудно и късно, не само у нас, но и по света. Но по отношение на рака на гърдата, на маточната шийка и на матката, на простатата, на дебелото черво, на ларинкса, на щитовидната жлеза, левкемиите и лимфомите, меланома - има драстичен напредък в лечението. Но отново със забележката – когато се установят навреме. А за тези локализации това е напълно възможно, стига човек да е отговорен към себе си.

Каква профилактика да правят жените:
1. Редовен преглед при гинеколог с цитонамазка – след началото на активен полов живот. Ако не се установят проблеми, това се прави веднъж годишно. В другите случаи лекарят определя периодичността, но тя трябва стриктно да се спазва.

2. Ехографски преглед и палпация на гърдите при всички жени след 30-годишна възраст – всяка година. По преценка на лекаря може да се назначи и рентгеново изследване – мамография.

3. Ехографски преглед на органите на малкия таз. След първия преглед лекарят ще определи кога да бъде следващата контрола.

4. При всяко необичайно кървене или друга секреция от половите органи, както и при опипване на бучки в гърдите или ниско в корема трябва да се направи консултация с лекар.

Профилактика при мъжете:
1. Проверка на простатата след 50-годишна възраст. Включва изследване на простатно специфичен антиген (PSA) и палпация на жлезата от уролог. При насочване от негова страна се прави ехограф или друго образно изследване (скенер).

2. Редовна проверка за бучки и деформация на тестисите и при съмнение – консултация с хирург.

При двата пола:
1. Профилактична колоноскопия след 50-годишна възраст след консултация с гастроентеролог. При установяване на полипи и други изменения лекарят ще определи кога да е следващото изследване. Ранно откриване на рак на дебелото черво дава шанс за пълно излекуване.

2. Редовна ехография на коремните органи – черен дроб, панкреас, далак, бъбреци, пикочен мехур, простата, матка, яйчници – в периодичност по преценка на лекаря.

3. Ехография на щитовидната жлеза поне веднъж на 5 години.

4. Изследване веднъж годишно на пълна кръвна картина, утайка, С-реактивен протеин, общ белтък, алфа амилаза. При неясна причина за изменения в показателите непременно състоянието да се проследява периодично, докато не се установи първоизточникът на проблема.

Съмнителни симптоми, които трябва задължително да се консултират с лекар:
- Постоянна бледост;
- Редукция на теглото при запазен стил на хранене;
- Продължителна непродуктивна кашлица или наличие на кървави храчки; постоянно чувство на недостиг на въздух;

- Необичайно отвращение от храни, трайна загуба на апетит;
- Кървене при уриниране, при дефекация, черни изпражнения, редуване на запек и диария;
- Кървене при жените извън менструация или след менопаузата;

- Опипване на бучки по тялото, трайно уголемени лимфни възли;
- Продължителна необичайна умора, промяна в тургора и цвета на кожата. (ЖД)

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 108