Здраве

23 Септември 2014

3316

Животът днес

Правилата, по които се приготвят храните според Тората

Кашер не е национална кухня като например китайската или италианската. Това е начин на хранене според изискванията на свещената книга на юдаизма – Тората, а с кашер или кашрут се означават годните за ядене храни според еврейския закон.
Много от правилата се отнасят за животинските продукти, което се определя от мястото, което животното обитава. Освен месото на забранените животни не бива да се яде и млякото, което дават, яйцата и вътрешностите им.

Кашерната храна е четири вида растения и три вида животни:

Сухоземни. За да бъдат кашер, сухоземните животни трябва да са чифтокопитни, с разделено копито, и преживни с 4 етапа на обработка на храната в стомаха. Това означава, че телешкото, агнешкото и козето месо са разрешени, а камилското, конското, заешкото и свинското са забранени.
Морски. За кашер се смятат морските обитатели, които имат перки и люспи, като шаран, скумрия, треска, херинга, сьомга и риба тон. Раците, мидите и стридите са абсолютно елиминирани.
Летящи. В Тората има списък на забранени птици, но причините за това не се уточняват. Разрешените за ядене птици са кокошките, гъските, патиците и пуйките, стига да са заклани по канона. Кожата на бутчетата се отстранява. Месото се накисва в ледена вода за 30 минути, посолява се, за да се извлече кръвта, и се изплаква 3 пъти, за да се премахнат токсините...

Задължително е разрешените храни да бъдат приготвени по специални правила. За да бъде храната кашер, животното, от което се приготвя, трябва да бъде заклано и обработено по определен начин.
В Тората е забранена консумацията на кръв и тя се отстранява от животното чрез бързо клане и източване на кръвта, изкисване на месото във вода, осоляване, и то в рамките на 72 часа след заколването.
Плодовете и зеленчуците са от растителен произход и се смятат за кашерни.

Други правила на Еврейския закон забраняват да се използват кухненски прибори за приготовление на меса, ако са се допирали до млечни произведения, яйца или храна, която не е кашер. Месото и млякото се готвят отделно и не могат да се смесват при ядене. Всъщност евреите, които спазват стриктно кашрут, след консумиране на месо изчакват да минат поне 6 часа, преди да консумират млечни произведения, и обратното.
Освен това, за да бъдат кашер, вината трябва да са само от еврейски производител.

Твърди се, че милиони хора по света се хранят по правилата на кашрута, без да са непременно религиозни. Този вид храна се избира заради по-високото качество и строг контрол при производството й. Така всеки потребител знае какво точно се слага в предлагания продукт. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115