Здраве

30 Януари 2021

credoweb bg

Диабетът е болест, която нарушава тежко циркулацията на кръвта и съответно снабдяването на крайниците с кислород. В резултат често се стига до усложнения. Една от най-неприятните е диабетната полиневропатия, която засяга фините кръвоносни съдове в организма – в очите, периферната нервна система и др. Нейната симптоматика се изразява до голяма степен в проблеми с долните крайници.

В ранната си фаза това заболяване се характеризира с изтръпване или дори лека болка на краката. Пациентите усещат парене, боцкане, повишена чувствителност на кожата в тази област. Типични са също така слабост и скованост на крайниците, нестабилност при изправяне и ходене.

Диабетната полиневропатия възниква в резултат на лошото поддържане на кръвната захар. Ето защо нейният контрол е много важен, както за профилактика на това заболяване, така и за недопускането на по-нататъшни усложнения. За да се постигне това,

лекарите препоръчват ежедневния прием на алфа-липоева киселина.

Тя представлява универсален антиоксидант, който спомага за превръщането на кръвната захар в енергия. Въпреки че организмът сам може да я синтезира, тези количества не са достатъчни при диабет и е необходим допълнителен прием. 

Някои от ползите от алфа-липоевата киселина са:

  • ускорява обмяната на веществата;
  • повишава мускулната маса;
  • подхранва организма на клетъчно ниво;
  • подпомага другите антиоксиданти, като усилва функциите им;
  • понижава нуждата от инсулин;
  • детоксикира черния дроб;
  • намалява апетита;
  • изгаря мазнините;
  • понижава холестерола;
  • превръща въглехидратите в енергия;
  • подкрепя нервната система;
  • съдейства за доброто здраве на сърдечно-съдовата система.

Поради недостатъчната наличност на алфа-липоева киселина в организма диабетиците трябва да я приемат допълнително. „Алфалипомакс“ е хранителна добавка, която съдържа необходимата дневна доза. Освен алфа-липоева киселина, в продукта има различни видове витамин В и фолиева киселина. Причината е, че при диабет организмът рязко губи от тези витамини и е необходимо човек да си го набавя допълнително. Техният недостиг може да влоши състоянието на пациентите.

Витамин В1 и B12 намаляват болката от невропатията

Витамин В6 пък спомага за метаболините процеси в организма. Фолиевата киселина допринася за нормалния синтез на аминокиселини, намаляването на умората и отпадналостта.

Проф. Владислав Христов, началник на Втора хирургия в „Пирогов“, казва, че ако пациентите с диабетна полиневропатия не се лекуват адекватно, често развиват неприятни усложнения. Става въпрос за нарушения на венозната и артериалната система, а също така хронични рани по краката.

Редовните прегледи на краката са изключително важни,

за да се постави диагнозата рано и да се избегнат усложнения. След като се открие периферна невропатия, лечението се фокусира върху поддържането на краката здрави и преодоляване на болката. Лекарите съветват прегледите на диабетното стъпало да се правят поне веднъж годишно при специалист, като те трябва да включват оглед на кожата и изследване на кръвоносните съдове на краката. Необходимо е и наблюдение на нервната и мускулната функция.

Проф. Христов съветва пациентите с диабетно стъпало да не разчитат на т.нар. народна медицина при появата на отворени рани, които не искат да зарастват. При наличието на такива е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ. При нейното отлагане много често се стига до тежки инфекции на раната и последваща ампутация на пръсти и крайници.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook