Здраве

31 Декември 2021

Животът днес

Общуването с природата подобрява не само физическото здраве, а и оказва положително влияние върху психичното състояние на човека. Резултатите от наскоро проведено изследване показали, че разходките сред природата помагат на хората да се справят с чувството на самота.

За да стигнат до този извод, учените използвали данни от мобилното приложение Urban. Ползвателите отговаряли и на въпроси за промяната в настроението си в зависимост от местоположението си. Според авторите на експеримента той е единствен, който свързва околната среда с повишеното или понижено чувството за самота в ежедневието на хората.

Специалистите установили, че въпреки пренаселеността на някои градове, броят на самотните хора продължава да се увеличава. Днес с този проблем живеят около 40% от населението на планетата. Изследването показало, че пребиваването в места с много дървета, цветя, чисто небе, птици и диви животни позволява да се намали чувството на самота с цели 28%.

Един от проблемите на съвременното общество е, че независимо от растящата плътност на населението, много хора са нещастни. Затова учените са убедени, че е изключително полезно периодичното „изключване“ от съвременните устройства и интернет и „включването“ на силите на природата.

Сподели във Facebook