Първа помощ за разбитото сърце

Бойка ВЕЛИНОВА

Кой може да каже, че никога не е преживявал раздяла с любим и не е усещал как емоционалната болка се изражда в непоносима физическа? Ето няколко съвета за трудната лична ситуация от „Сайколъджи тудей”, които могат да ни помогнат да преодолеем кризата.

Като начало мислите ви ще са объркани няколко дни или дори седмици. Депресията може да ви накара да се изолирате или да правите неща, които не са добри за вас. Ако сте имали установен режим преди раздялата, придържайте се към него. Ако не сте имали, създайте си полезни навици и ги спазвайте.

Не е нужно да преминавате през драмата сами: споделяйте и търсете съпричастие от приятели и роднини, а ако не са наблизо, потърсете професионална психологическа помощ. Внимавайте да не се облягате твърде силно на хората около вас: те ще се изпарят, ако тъгата ви продължи прекалено дълго.

Дайте воля на чувствата си: Ако имате нужда да плачете, направете го. Ако се чувствате наранени, опитайте да пишете за чувствата си. Това е чудесен начин да се измъкнете от мрачните мисли и ще ви помогне да излекувате сърцето си.

Черпете сили откъдето можете: Напълно нормално е да излеете гнева си. Понякога трябва да признаете, че нещо не е проработило, за да можете да се чувствате добре там, където сте в момента.

Ако бившият ви партньор се е отнасял зле с вас, нека това е един от аргументите да продължите напред. Не заслужавате да бъдете обиждани или подценявани от когото и да било, никога.

Да си зарязан е ужасно. Все пак запомнете, че отхвърлянето е защита. Позволете на тази истина да стигне до вас и тя ще ви излекува. Ако се замислите, ще намерите доста причини защо тази връзка не е била това, от което имате нужда.

За някои излизането отново по срещи помага. Други пък имат нужда от известно време, преди дори да си помислят за нова връзка. Можете да откриете себе си между тези две крайности. Балансът е от изключително значение. Не прибързвайте, но и не оставайте прекалено дълго сами.

Лекуването на разбито сърце изисква време, но ако сте били сами в продължение на много месеци или дори години, трябва да потърсите медицинска помощ, за да се върнете към нормалния начин на живот.

Знайте, че ще срещнете любовта отново (дори и да не го желаете). Ако искате да споделите сърцето си с достоен партньор, дръжте този образ в ума си. Това ще ви помогне желанието ви да се сбъдне.

Някои от най-добрите произведения на изкуството са били създадени в същата ситуация, в която сте вие сега. Сърцето ви може и да е разбито, но останалата част от вас функционира постарому. Понякога душевната болка помага за откриването на отговори, които правят живота ни по-пълноценен.

В крайна сметка най-важното е никога да не забравяте, че макар и разбито емоционално, сърцето ви физически е останало цяло и рано или късно ще срещнете своята сродна душа.

ПРОЛЕТНО КЪСМЕТЧЕ:

АКО НЯМА КЪДЕ ДА ОТИДЕШ, ЕЛА НА СЕБЕ СИ.

Гръбнакът картографира болежките

Според китайската меридианна система органите на тялото ни се проектират върху гръбначния стълб. Всеки прешлен е функционално и рефлексно свързан със съответния орган или система от тялото, за които отговаря. Ето защо, когато дадени прешлени от гръбнака ни са засегнати от травма или ни болят, това създава дисбаланс в здравето на целия организъм. Така се стига до бавен, но хроничен процес на нарушаване на нервните импулси, провеждани в съответните области от тялото, съобщава framar.bg. 

По предложената схема можете да разберете на кои органи влияят нарушенията в прешлените, които усещате като болезнени, и съответно да се консултирате със специалист за диагностика и лечение.

ЛУНАТА

Ако още сте под влияние на едно от най-впечатляващите астрономически събития на 2015 година – слънчевото затъмнение на 20 март, нека припомним, че то се падна в деня на пролетното равноденствие, когато Слънцето и Луната се срещнаха на небесния екватор в съзвездие Риби. Така  затъмнението символично отбеляза настъпването на астрономическата пролет. 

През погледа на астронома: За пълно слънчево затъмнение говорим, когато конусът на лунната сянка пресича земната повърхност (Луната е достатъчно близо до Земята, за да закрие напълно Слънцето). Средната дължина на лунната сянка е 373 320 км, а разстоянието от Земята до Луната на 20 март 2015 г. беше 357 415 км. При това видимият диаметър на естествения спътник на нашата планета бе малко по-голям от видимия диаметър на слънчевия диск. При пълно затъмнение се виждат слънчевата корона, звезди и планети, намиращи се в близост до Слънцето.

През погледа на астролога: Обикаляйки около Земята, Луната попада в „дома“ на всяка зодия, като й „гостува“ в продължение на 2-3 дни. През това време тя дава израз на определени черти от характера на съответния зодиакален знак и потиска други ключови характеристики. Често хората стават по-чувствителни, понякога дори раздразнителни. В различните фази на Луната хората на Земята приемат различни сигнали от нея, които влияят не само на усещанията им, но и на здравословното им състояние. При намаляваща Луна придобиват смелост, зареждат се с оптимизъм и са по-решителни, а при нарастваща тялото се чувства заредено с енергия и човек усеща прилив на адреналин. Новолунието пък прочиства от негативизъм и токсини. Но най-силно влияние Луната придобива, когато е на фаза пълнолуние – тогава бъдете подготвени за всякакви промени.

Пълнолуние 4 април, 15:06:52 ч.

Последна четвърт 12 април, 06:45:38 ч.

Новолуние  18 април, 21:57:59 ч.

Първа четвърт  26 април, 02:56:25 ч. 

Какво да не пропуснем в почивните дни?
Да „шпионираме“ живота на седем уникални жени 

Писателката БОРЯНА ДУКОВА, която познаваме като автор на заплетените и вълнуващи криминални романи „Разкаянието на Диего”, „Опасна монета” и „Кървава Малага”, този път се представя с майсторски превод на „НЕПОКОРНИТЕ ДИВИ“ от испанската журналистка КРИСТИНА МОРАТО. Дизайнът е на талантливата Фиделия Косева. Издател е „Ентусиаст”. 

„Голямо изкушение е да отвориш здраво залостената порта на личния живот на красива, талантлива и силна жена и да надзърнеш зад нея”, споделя Боряна Дукова за „Животът днес”. „Точно това ни предлага Кристина Морато в „Непокорните диви“, и то умножено по седем: да се докоснем до блясъка, но и до сенките в живота на Мария Калас, Коко Шанел, Ева Перон, Джаки Кенеди, Уолис Симпсън, Барбара Хътън и Одри Хепбърн. Изненадах се колко общи неща има между тези икони на ХХ век извън таланта и лустрото. Оказва се, че ги свързват комплекси към външния вид, самотно и тежко детство, разочарования в любовта, провали като съпруги или майки, финансови банкрути.

 Като писателка на криминални исторически романи се възхищавам на издирваческата страст на Кристина Морато,  добрала се до толкова много неизвестни факти. „Шпионирах“ с удоволствие майсторството, с което авторката поддържа интереса на читателя, като на точни дози му поднася шеметни кариери, неустоими любовници, невероятен лукс и същевременно тъга, отчаян вик за обич и понякога – черна мъка. И все пак, всички тези изумителни жени засилват вярата ми, че мечтите се сбъдват, макар невинаги това да е равнозначно на щастие. Шест месеца прекарах в тяхната компания, докато превеждах книгата и правех всички справки.  Надявам се читателите да пожелаят да надникнат зад корицата на „Непокорните диви“ и да четат с увлечение”, каза Боряна Дукова. 

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 139