Здраве

20 Октомври 2014

1737

Животът днес

Ракът на яйчника протича без симптоми

2/3 от болните се откриват в напреднал стадий

Лиляна ФИЛИПОВА

Карциномът на яйчниците е изключително смъртоносен, защото протича без симптоми. 2/3 от болните търсят помощ, когато заболяването е в много напреднала фаза. Това съобщи в интервю за credoweb.bg  доц. Божидар Славчев, председател на Българската асоциация по онкогинекология, по повод XVIII Национална конференция по онкогинекология, посветена на овариалния карцином. Заради дългия латентен период от развитието на заболяването перспективите за излекуването му били изключително ограничени. Затова онколозите го смятали за съвременния убиец.

Според най-новите концепции, когато се говори за овариален карцином, се имат предвид 3 компонента – карцином на яйчника, на маточните тръби и първичен перитонеален карцином.

В цивилизования свят – САЩ, Канада, цяла Европа, заболяването засяга 15 на 100 хил. случая, което е висока честота, обясни специалистът. България не правела изключение от общата европейска тенденция. През 2011 г. у нас били официално регистрирани 765 случая. Реално обаче те са повече - много пациенти не се отчитат прецизно, защото диагнозата се бърка с рак на дебелото черво и др., обяснява доц. Славчев.

Обикновено овариалният карцином се наблюдава при  жени над 55 г., но имало и изключения с по-млади жени.
У нас практически не съществува скрининг, категоричен е доц. Славчев. Провеждали се множество наблюдения на ранни симптоми, диагноза с ултразвук, с тумормаркери, но въпреки всичко на 1000 случая се откривали 2. Това означавало, че ако се направи проучване на 30 000 жени, ще бъдат хванати едва 50-60 случая.

Терапията в световен мащаб напредвала и непрекъснато се откривали нови възможности за лечение и нова техника за стадиране. Радикалната хирургия в по-напреднал стадий давала добри резултати, развитието на химиотерапията също предоставяла шанс на повече пациентки за по-продължителен живот.

Поради изключителната си социална значимост овариалният карцином бе основна тема и на приключилото наскоро издание на националната онкологична конференция МОРЕ2014. Според доц. Славчев форумът в Правец  надгражда темата с поглед върху повече терапевтични възможности извън химиотерапията.
Видеоинтервю с доц. Славчев и научните съобщения от  форума  – в credoweb.bg


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 119