Реабилитираха червеното месо
Любителите на традиционното печено могат да го похапват без притеснения, след като учени обявиха, че червеното месо е полезно за здравето. Вместо да ни вкарва в бързия път към затлъстяване и сърдечносъдови болести, червеното месо съдържа витамини и вещества, които са важни за добрата ни форма и здраве, твърдят авторите на проучването Seven Ages of Man от университетите на Манчестър и Кардиф.
Изследването - анализ на данните от 103 научни публикации, разбива мита за вредата от червеното месо. Според авторите на проучването до 500 грама червено месо седмично могат да се консумират без опасения от вреда за здравето.
Направеният анализ показва, че крехкото червено месо е важно във всички етапи от развитието на човека - от детската възраст до старостта. Изследователите са установили още, че обичайното меню на хората съдържа „тревожно ниско” количество от полезните вещества в червеното месо като витамини А и D, цинк, желязо и калий.
Настоящото проучване също така поставя под съмнение широко разпространеното схващане, че червеното месо увеличава риска от рак, сърдечносъдови болести и затлъстяване.