Рискът от трайни увреждания при менингококов менингит е висок

Доц. Андрей ГАЛЕВ

Бактериалните менингити са инфекциозни заболявания, представляващи сериозна заплаха за живота и здравето. Засягат предимно децата, възникват внезапно, развиват се бързо и често завършват летално. При 25% от възстановилите се остават тежки последици, като трайни мозъчни увреждания, умствено изоставане, глухота и други.


Менингококовият менингит е сериозна, потенциално фатална бактериална инфекция, причиняваща възпаление на обвивките на главния и гръбначния мозък. Причинява се от грам-отрицателни диплококи (менингококи). Те се делят на типове (серогрупи), от които пет (A, B, C, W-135 и Y) са сред най-честите причинители на менингит. Разпространяват се при кашляне, кихане и при близък контакт. Заболяването се среща по целия свят под формата на спорадични случаи или епидемии.

Менингококовият менингит е спешно състояние и лечението трябва да започне възможно най-бързо. Ранните симптоми са повишена температура, силно главоболие, скованост на врата, обрив, повръщане и отпуснатост и могат да наподобяват симптомите на грип. Тъй като болестта се развива бързо, обикновено в рамките на 12 часа, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, ако са налице два или повече от тези симптоми. Има сериозен риск от трайни увреждания и дори смърт, особено ако се развие септицемия. Дори при адекватно лечение смъртността достига 10%.

Менингококите от серогрупи А, В и С причиняват преобладаващия брой случаи по света и са отговорни за повечето отделни случаи и епидемии в Европа, Северна и Южна Америка. Има връзка между климата и развитието на епидемични взривове от менингококов менингит – в страните с умерен климат епидемиите се развиват през зимата и пролетта, докато в страните с тропически климат - през сухия сезон.

Кои са най-застрашени?

Пътуващи в рискови или ендемични региони, бебета, малки деца и тийнейджъри между 15 и 19 г. са с повишен риск от заразяване. Независимо от възможността всеки индивид да влезе в контакт с менингококи има и други фактори - активно и пасивно тютюнопушене, често посещаване на барове и прекомерна консумация на алкохол, които повишават риска от заболяването. С повишен риск от инфекция са и пациенти с белодробни заболявания, с нарушен имунитет.

Възможностите за превенция на менингококовия менингит са няколко: добра лична хигиена и избягване на близък контакт с много хора. Единственото реално, достъпно и ефективно средство за профилактика е имунизацията. Според последните промени в съответната наредба от 2012 г. имунизацията срещу менингококови инфекции с конюгирана ваксина срещу серогрупи A, C, W-135 и Y на лица на възраст на и над 12 месеца се препоръчва при заминаване за държави, намиращи се в Африканския „менингитен пояс”, за страни, за които има данни за настояща или предишна епидемична активност, за Мека, Саудитска Арабия, по време на годишното поклонничество, за страни, в които има изискване за имунизация с менингококова ваксина за студенти, на които предстои обучение, и при възникване на епидемични взривове, причинени от менингококи от серогрупа А, С, W-135 или Y. 

От месец април 2012 г. в България е разрешена за използване и квадривалентна конюгирана ваксина. Тя е показана за активна имунизация срещу заболявания, причинявани от Neisseria meningitidis групи A, C, W-135 и Y, при лица на възраст на и над 12 месеца. В комбинация с друга разрешена за използване в Европа ваксина срещу Neisseria meningitidis група B тя открива нови възможности в профилактиката на инвазивните менингококови заболявания в България.

Авторът доц. Андрей Галев е началник на Центъра по превантивна медицина на ВМА. Пълния текст за менингококовите менингити можете да прочетете в профила му в credoweb.bg.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 108