За 15-минутна консултация по интернет или телефона руските лекари искат да получават средно по 450 рубли (бел. ред. 1 лев се равнява на около 32,6 рубли). Повече от половината не са съгласни да взимат по-малко от 100 рубли. Такива са резултатите от допитване, проведено от социалната мрежа за лекари „Доктор на работе“. При това средната цена за 15-минутна консултация „на живо“ в Русия струва 60 рубли, пресметнали са от социалната мрежа, тъй като средната заплата на лекарите в Русия е 50,7 хиляди рубли.

Социалната мрежа е провела анкета с 1364 лекари от 24 специалности, работещи в различни региони на страната. Оказало се, че средно за 100 часа консултации от дистанция специалистите биха искали да получават около 400 хил. рубли. Според тях средната продължителност на консултациите е 15 минути и за тях те смятат, че е приемливо да взимат по 450 рубли. Лекарите са на мнение, че пациентите биха платили за консултация от разстояние около 330 рубли.

„Повечето лекари биха искали да получават 7,5 пъти повече за телемедицински услуги в сравнение с офлайн консултациите. Но ако предложат на докторите да провеждат консултации от дистанция не еднократно, а минимум половин работен ден, то сумата намалява до 100 рубли, казва Станислав Сажин, основател на „Доктор на работе. – От това ние изведохме приемлива за всички финансова формула: 300 рубли за консултация, от тях 135 ще отидат за данъци и плащания във фондове, 65 рубли за провайдърите, 100 рубли ще получи лекарят“.

Резултатите от изследването показват още, че 58% от лекарите в Русия или вече са правели консултации от дистанция, или биха искали да опитат. Лидери в усвояването на телемедицината са психиатрите и психотерапевтите – 57%, ендокринолозите – 52%, дерматолозите – 49%. От желаещите да пробват на първо място са кардиолозите – 47%.

Специалистите предпочитат да лекуват от разстояние с помощта на мобилни телефони и месинджъри, както и приложения за видеовръзка като Skype, WhatsApp, Viber, Telegram. Най-малко биха искали да консултират пациентите си чрез SMS.

Генералният директор на телемедицинския сайт DOC+ Руслан Зайдулин споделя, че средната продължителност на консултация при тях е 15-20 минути, а стойността 499 рубли. „Ние бихме искали да платим на лекарите повече от пазарната, но за пациентите цената не може да бъде прекалено висока, казва Зайдулин. – Първите тестове показват, че повечето пациенти са склонни на консултации в чата. Това им позволява да водят диалог с лекаря, без да се откъсват напълно от основната си дейност. Лекарите предпочитат месинджърите на различни сайтове, защото те изискват минимално допълнително обучение. Но само специализираните сайтове като DOC+ да се предават данните по защитени канали, да се съхраняват резултатите от онлайн консултацията в електронна медицинска карта, моментално да се поръчат предложените изследвания и да се хване необходимият лекар.“

По думите на експерта каналът за общуване с лекарите не е толкова важен. Много по-съществен проблем е обучен ли е медикът на консултира онлайн, как и кой контролира качеството на работата му. Според Зайдулин онлайн консултациите се нуждаят от по-строга стандартизация.

„В крайна сметка се оказва, че всичко зависи от това къде му е удобно на ползвателя. Ако ние и нашите колеги успеем да направим общуването вътре в приложенията по-удобно, леко и с по-големи възможности от месинджърите, то и лекари, и пациенти с удоволствие ще общуват помежду си.“, коментира Руслан Зайдуллин.

В социалната мрежа „Доктор на работе“ са регистрирани 410 хиляди лекари. Според статистиката през 2016 година в Русия е имало 572 хиляди лекари.

Днес телемедицинските сайтове в Русия имат право само да консултират пациентите, но не и да лекуват или изписват лекарства. Законът за телемедицината, който се обсъжда повече от година, все още не е приет.

Сподели във Facebook