С деца на море

Камен ЗДРАВКОВ

Пътуването не бива да е изпитание

Подходящата възраст
Вече почти няма ограничения за пътуването на деца, дори и да са в кърмаческия си период. Удобствата, снабдяването и достъпът до денонощна медицинска помощ са характерни за огромна част от курортите. Друг е въпросът, че едно дете под 10 – 12-месечна възраст не може и не бива да плажува по подобие на възрастните. Силното слънце не е подходящо за изключително нежната детска кожа, рискът от прегряване е значителен, а неволното поглъщане на морска вода при невнимателно къпане може да доведе до повръщане или стомашно разстройство.

От друга страна, смяната на климата може да се отрази благотворно на детето. Стига възрастните да са наясно, че почивката им с малкото изисква специален режим, внимание и умереност във всичко. Малките деца трябва да са на плажа максимум до 11 ч. сутрин и евентуално след 16:30 следобед. При това намазани с крем с висок предпазващ фактор, с фланелка и шапка. Под родителски контрол могат свободно да джапат във вълните до брега, но не е добре постоянно да са във водата.

Пътуването
Личният автомобил, ако е климатизиран, е най-добрият вариант за придвижване до морето. Настройте температурата в купето около 25 градуса и не насочвайте въздушната струя директно към детето. Спирайте климатика около 15 минути преди планирано излизане от колата, за да се доближи вътрешната температура до тази на околната среда. Резките температурни обрати са силен стрес за незрелия организъм.

Давайте на детето да пие много течности. Не разчитайте на пътуване без спиране - малките лесно се уморяват и отегчават. Добре е да се прави почивка на сенчести места на всеки час и половина. Нощният влак, особено с новите спални вагони, е добра алтернатива. Вариантът с автобус има доста минуси, защото няма да можете да спирате при евентуално прилошаване или нужда да се посети тоалетната. Малките понасят добре и самолетните полети, ако можете да си позволите това.

Подготовката
Ако ще водите малко дете на море, посъветвайте се с личния му лекар какви медикаменти е необходимо да вземете. Най-често се явява нужда от препарати срещу висока температура, антидиарични лекарства и средства против повръщане, прахчета против обезводняване, противоалергични средства, кремове срещу ухапвания от насекоми, капки за нос. Превързочни материали – стерилни марли, бинт, цитопласт, памук, риванол и кислородна вода никога не са излишни.

За да избегнете традиционните стомашно-чревни разстройства давайте на детето само бутилирана вода, с която е свикнало и приготвяйте с нея храната му. Не експериментирайте с нови храни, дори по принцип да е дошло времето им. 10 дни отлагане с нищо няма да навреди. Следете малкото да не слага пясък и други предмети в устата си, измивайте ръцете му след игра на плажа.

Дневният режим
Малкото дете няма как да приеме рязка смяна на режима, с който е свикнало, само защото е на почивка. Напротив, смяната на обстановката създава стрес, поради което е важно да има елементи, които създават спокойствие – любими играчки и завивки, книжки и др. Опитайте да получите стая или квартира на максимално тихо място. Задължителни са противокомарните мрежи, а външните ролетни щори или капаци създават допълнителен комфорт.

За много от нашите курорти е характерна силната музика до малките часове на нощта. Затова проучете кои са потенциалните източници на силен шум наоколо и се опитайте да се настаните така, че да ги избегнете. Детето трябва да се храни и да спи в традиционните за него часове. Ако съобразяването с това ще донесе напрежение във вашето семейство, по-добре не тръгвайте с деца на море.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 62