Здраве

15 Октомври 2021

Животът днес

Според резултатите от много изследвания самотата може да стане причина за различни проблеми със здравето. Кои са най-сериозни от тях:

Сърдечносъдови заболявания

Специалисти от университетската болница в Копенхаген, Дания, анализирали състоянието на повече от 13 000 пациенти със сърдечносъдови заболявания. В резултат установили, че при хората, които са самотни, рискът от смърт вследствие на здравословния им проблем е два пъти по-висок. Учените смятат, че това може да се обясни и с психически, и с физически фактори.

Проблеми със съня

По данни на учени от Лондон живеещите в самота хора с 24% по-често страдат от силна умора и понижена концентрация, които се появяват вследствие на проблеми със съня.

Депресия

Усещането, че не си необходим на никого и липсата на близък човек са едни от пусковите механизми на депресията. Изследване на учени от Великобритания доказа, че депресията поради самота се усилва с възрастта и след 50-те години може да бъде сериозно разрушително състояние.

Деменция

Проблемите с влошаването на когнитивните способности също са свързани с разяждащото чувство на самота. Според специалисти от Харвард хората с повишен риск от деменция 7,5 пъти по-често са самотни.

Диабет

Доказано е, че социалните връзки и контакти са много добра профилактика срещу диабета, защото означават, че хората са активни. Самотата и съпътстващият я начин на живот оказват влияние върху проблемите със захарта в кръвта, водещи до диабет.

Пушене

Според изследване на учени от Бристъл, Великобритания, вероятността самотните хора да започнат да пушат е доста по-голяма, а да откажат цигарите – по-малка.

Инсулт

Според някои данни рискът от инсулт или исхемична болест на сърцето сред самотните хора е по-висок с 30%.

Възпаления

Учени са установили, че в кръвта на самотните хора е повишено нивото на С-реактивния протеин. Това е причина за по-остро протичане на възпалителни процеси или по-често боледуване.

Сподели във Facebook