Сигурност за здравето на бебето още докато е в корема на мама

В сектора по фетална и пренатална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев” извършват всички специализирани изследвания за раждането на живо и здраво дете

Специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев” са известни с това, че спомагат за създаването на най-голямата радост за доверилите им се пациенти – звънкия плач на бебе у дома. През изминалите години екипът на доц. Атанас Щерев е помогнал на бял свят у нас да се появят 5500 българчета, заченати инвитро или чрез друга асистирана репродуктивна техника. Близо 4000 хиляди пък са родените бебета в родилното отделение на лечебното отделение, като по-голямата част от тях са плод на постигната по нормален начин бременност.  

От няколко години в Медицински комплекс „Д-р Щерев” развиват и предлагат високоспециализирани грижи за проследяване на бременността на жени, забременели както асистирано, така и нормално. Развитието на това направление в дейността на лечебното заведение почива на разбирането, че надлежното проследяване и добрата пренатална грижа значително подобряват качеството на бременността и вероятността за раждането на здраво и доносено бебе. Това е един от най-прекрасните периоди в живота на една жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Целите пред проследяването са свързани със запазване на бременността, грижа за здравето на майката и плода, предотвратяване на усложненията както през 9-те месеца на износване, така и по време на предстоящото раждане.

В хода на цялата бременност се наблюдава не само бебето, но и майката, търсят се промени, които биха могли да доведат до преждевременно раждане или развитие на високорискова бременност, дават се съвети и се назначава лечение при наличие на оплаквания от страна на бъдещата майка. С цел предоставяне на цялостна грижа в Медицински комплекс „Д-р Щерев” се предлагат разнообразни опции за абонаментно проследяване, които създават удобство, дават финансови преференции и включват различни по обем и обхват медицински грижи и изследвания, необходими по време на цялата бременност. 

Сериозен фокус и инвестиции в последната година са насочени към развитието на сектор по фетална и пренатална медицина. В него се прилагат възможностите на съвременната медицина за качествен пренатален скрининг и специализирани фетални (на плода) изследвания. Внимание заслужава предлаганият в Медицински комплекс „Д-р Щерев” през първия триместър скрининг тест за хромозомни аномалии – най-чувствителният тест за определяне на риска на плода за тризомия 21 (Даун синдром), тризомия 18 (Едуардс синдром), тризомия 13 (Патау синдром), както при едноплодна, така и при двуплодна бременност. Тестът в първи триместър включва ултразвуково изследване на плода за измерване на „течността зад вратлето на бебето” (нухална транслуценция), назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус) заедно с вземане на кръвно изследване на бременната за измерване на две субстанции, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A).

Изследванията от ултразвуковата диагностика и майчината кръв се комбинират в специализирана софтуерна програма и се изчислява рискът за тризомии 21, 18, 13. Ултразвуковото изследване на нухалната гънка и тестът за хромозомни аномалии в първи триместър могат да открият отклонение при 90-95% от плодовете с посочените тризомии. Изследването се препоръчва да се провежда при всички бременни в 11-13 гестационна седмица както при едноплодна, така и при двуплодна бременност. Впоследствие при високорискови пациентки за раждане на дете с аномалии може да се пристъпи както към инвазивни изследвания като хорионбиопсия и амниоцентеза, така и към модерните неинвазивни тестове за изследване на фетална ДНК като Harmony test, без никакъв риск за загуба на бременността.

В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев” от сертифицирани на европейско ниво лекари се извършват и високоспециализирани ултразвукови изследвания за фетална морфология 3D/4D, фетална ехокардиография (изследване на сърцето на плода) и други. Феталната морфология е важен момент от надлежното проследяване на една бременност. Тя представлява обстойно и високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и протичането на бременността. 

В Медицински комплекс „Д-р Щерев” всяка бременна пациентка се подлага и на високоспециализирана гинекологична и ултразвукова диагностика на маточната шийка за скриниране и превенция на бременността. Чрез нея има възможност за ранно сигнализиране при опасност от преждевременно раждане, прееклампсия и други рискове за загуба на плода.

Всичко изброено дава голямо спокойствие както на самата бременна жена и двойката, така и на проследяващия лекар, че бременността протича нормално, а бебето се развива добре.

Потърсете профила на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 139