Силата на добрите емоции

• Посока – Троянски Балкан

Галина СПАСОВА


Искате да се отърсите от затисналия ви стрес поне за ден-два или пък да посветите ваканцията си на разнообразие и релакс за тялото и душата, далеч от плажната навалица, сред много зеленина и ухание на свежест? Има такова място в Стара планина и то може да достави пълното усещане за духовно и физическо пречистване, от което съвременният градски човек има все по-голяма нужда.

Разнообразие за очите, вкуса, емоциите, балнео и СПА релакс и възстановяване, движение, общуване с един съхранен дълбоко в родовата ни памет свят... В Троянския Балкан сме. Може би най-новото и затова не толкова познато кътче, в което си струва да се отбиете, е чудноватото екоселище Азарея - за броени години, откакто е създадено, то вече има горещи привърженици и престоят там трябва да се резервира предварително. Ако сте увлечени по фън шуй и древни духовни практики, ако вярвате в преобразяващата сила на позитивната енергия и чистата храна - никак няма да ви се иска да си тръгнете от уединеното място с двуетажни конусовидни дървени къщи и (разбира се!) с благотворната пирамида в центъра...
За балканджиите планината е най-голямата ценност

- казва кметицата на община Троян Донка Михайлова - и с нея е свързана цялата им културна и битова традиция. Керамиката с прочутата „троянска капка” или също тъй знаменитата сливова ракия... За нея мезета бол, но в Гумощник ще ви я сервират с най-доброто – наричат го „сватбарско жито”, приготвя се цели два дни, заради специалната рецепта и технология. Това село, усамотено високо в планината, пази необикновената история на една будна и родолюбива общност. Разказва я незаменимата Ангелина – тя е и в читалището, и в музейния комплекс, грижи се за великолепната църква на цели 175 години, върти майсторски и сватбарското жито. На най-видно място в двора на храма е паметникът на загиналите във войните за национално обединение – взрете се в поизтрития от изминалото столетие надпис, в простите, изпълнени с горест слова, излели се като изповед на гордите балканци пред българския символ на разбитите надежди - Македония. Казва повече от томове по история и народопсихология.

На хвърлей място от Троян е Айдушкото сборище – на поляната край древноримския път Виа Траяна, свързвал някога Бяло море и Дунав, сега се организират спортни игри, състезания по ориентиране, мнозина идват тук специално заради конната езда – по маршрути в планината или на манеж. А вечерите са винаги край „айдушкия“ огън.

На Беклемето, ако не е време за ски, си заслужава да се качите

и само заради изключителната панорамна гледка. Там вече има многобройни хотели с отлични условия на достъпни цени, както и съоръжение, което предизвиква млади и стари да опитат – нарича се „КАТЕРИчка“, стопанисва се от сърцати ентусиасти. В този комплекс наистина ЕГН-то няма значение, а само волята да се справиш – най-възрастната куражлийка, преодоляла нелеката каскада от препятствия, е била на 75. Интересът към този начин на разтоварване от стреса и рутината на делника е толкова голям, че собственикът Милко Чакърски е „донадил” атракционния парк с раздел за най-малките, както и за подчертано екстремните натури. В развлекателния парк има катерачна стена, може да се наеме и планински велосипед, а дойде ли време за обяд - да се поръча богат пикник с прясно месо на скара и тукашни специалитети. Ако ще поемете по някоя от многобройните пътеки в планината, най-добре е изборът на напитка да падне върху чая от цял букет билки, набрани от Милко Чакърски и семейството му точно по Еньовден.

Ще сбъркате, ако в плановете за „зареждане на батериите“ пропуснете самия Троян.

С лежерния си ритъм главната улица отвежда до Музея на занаятите –той е не само първият по рода си у нас, но и със сигурност притежава една от най-добре подбраните, подредени и поддържани експозиции. Акцентът обяснимо са образците на старата, процъфтяваща и днес Троянска керамична школа, но богатството на тъкани, носии, изделия от мед и дърво е действително респектиращо. Какво наследство са съградили тук няколко поколения талантливи и предприемчиви хора показва и един малко известен факт – Троян е третият електрифициран български град, след София и Пловдив.

Още през Възраждането, много преди в речника ни да се вклинят трите букви СПА, в Шипково са използвали минералните води за лечение. Днес общият дебит на водата от петте сондажа е 62 л/сек, а температурата – между 18 и 36 градуса. Все по-популярно място за балнеолечение и СПА процедури става Чифлик – селото е само на 14 км от общинския център и за последните 10-15 години преживява разцвет като курортен център. Вече има значителна база - четири хотела, десетки къщи за гости и семейни хотели. Дори и зиме горещият (50 градуса) минерален извор прави използваеми и откритите басейни.
И тъй като древният път Виа Траяна всъщност е минавал именно край минералните извори, идеята за възстановяването и вписването му в цялостното предлагане за туризъм и рекреация в региона вече има конкретни очертания в редица проекти. Например римската крепост Состра, съществувала между II и III в., се проучва активно от екип на Националния исторически музей, като същевременно общината полага усилия разкритите обекти – некрополи, раннохристиянска църква, градска част – да бъдат достъпни и атрактивни за посещение.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 108