Слънцето дарява и усмивки, но и бръчки

Най-застрашени са хората със светли кожи, светли коси и очи, както и с много лунички

Тина БОГОМИЛОВА

Слънцето гали нежно и усмихва, но и състарява. Кожата чернее, освобождавайки тъмния пигмент меланин, за да се предпази от жарките лъчи.
Ултравиолетовите слънчеви лъчи разрушават еластичните влакна и причиняват слънчеви алергии. Не само могат да изгорят кожата, но и да причинят рак.
Стремежът към шоколадова кожа така и не минава, въпреки безкрайните предупреждения за вредите от часовете на шезлонга или в солариума.

Преди векове знатните не позволявали слънцето да ги докосне, дори се избелвали още с бои и креда. Модерните времена обаче обърнали представите за тен - бедняците слънце не виждали във фабриките, докато богатите спортували на открито. А Коко Шанел просто задрямала на яхтата и златистият загар се превърнал в модна тенденция.
Различните видове кожа реагират различно на слънчевите лъчи. Има 6 фототипа, определени в зависимост от тена, цвета на косата и на очите, наличието на лунички. При всеки тип има известно време на самозащита, но тя трае кратко, особено при по-светлите кожи - минути. Най-застрашени са тези със светли кожи, светли коси и очи, както и с много лунички. За тях изобщо не се препоръчва припичане, тъй като не чернеят, а само горят. Колкото е по-тъмен човек, толкова по-малко пакости правят лъчите.

SPF (Sunburn Protection Factor ) е фактор, който показва доколко слънцезащитното средство предпазва
от ултравиолетови лъчи тип UVB, но не и от UVA.

Повечето дерматолози препоръчват средства за защита с фактор между 15 и 30. Фотопротекторите се делят на минимално (SPF 2-12), средно (SPF 12-30) и високо защитни (SPF >30). По-високи стойности не гарантират много повече защита, защото скалата не е линейна. Така например е изчислено, че фактор 15 блокира 93% от лъчите, фактор 30 блокира 97%, а фактор 50 блокира 98%. Има различни формули за времето на предпазване. Според една от тях, ако времето на самозащитата се умножи по фактора, се получава разрешеното време за припичане. Според друга пък факторът се умножава по 10 и се получава безопасното време за припек в минути.

Слънцезащитните продукти са най-различни - лосиони , гелове, кремове, спрейове, мазила. Има и специално за лице, устни, коса и клепачи. Обикновено се нанасят най-малко 30 минути преди слънчевата баня.
Повечето от слънцезащитните продукти съдържат какаово или кокосово масло, зехтин, невен, жожоба и алое вера, които не само предпазват, но и хидратират кожата.

Витамини D и Е се борят със свободните радикали, предотвратяват остаряването и осигуряват по-равномерен и по-дълготраен тен. Има и продукти, които охлаждат и успокояват кожата след слънчевите бани.

Слънцезащитните средства трябва да се нанасят на всеки два часа. Намазва се цялото тяло, дори ушите и ходилата. Най- ефективни са водоустойчивите продукти с двата знака за защита - SPF и UVA. Добре е при проблемна кожа мазилото да се препоръча от специалист – дерматолог.

Природни масла също пазят от слънцето, но тяхната защита не е толкова силна и трябва да се нанасят на всеки час. Най-добре спират лъчите сусамово, пшеничено, кокосово, фъстъчено масло. Добри защитници са маслата от карите, от гроздови, морковени и малинови семки. С нисък слънцезащитен фактор са от жожоба, макадамия и нерафинирано конопено семе.
Независимо от козметичните средства обаче жарките лъчи между 11 и 17 ч. през лятото трябва да се избягват. Бебета и дечица под 6 години изобщо не бива да се излагат на слънце.

Необходимо е да се пие много вода, да се носят светли и широки дрехи, шапки и очила.
Кожата изгаря не само на слънце, но и на облаци и вятър. Прекомерното излагане на слънце може да доведе до рак на кожата, белези, петна и други кожни заболявания, предупреждават експертите. Има и нова слънчева болест  - тенорексия. Според научно изследване почерняването води до пристрастяване като към алкохола и цигарите, тъй като ултравиолетовите лъчи провокират образуването на ендорфин – вещество, което предизвиква еуфория. Тенорексията се среща най-често при много слаби момичета и жени на възраст между 16 и 40 години. Винаги им се струва, че са много бледи и искат да чернеят още.

Излежаването на шезлонга е полезно, само когато се прави с мярка, в подходящо време и защита от жарките лъчи. Препичането често води до олющена кожа и повече бръчки.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 108