Таргетната терапия е по-ефективна от химиотерапията при рака на белите дробове

Илияна АНГЕЛОВА

Около една четвърт от пациентите с рак на белия дроб са без хистологично верифициран тумор. Това означава, че не е напълно ясно точно от какъв вид е туморът, казва за Credoweb.bg д-р Красимир Койнов, началник на Отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Сердика” в София. Част от тези болни са много възрастни, в тежко общо състояние или в напреднал стадий на заболяването. При тях не е хуманно, а и напълно е безсмислено извършването на инвазивни методи за хистологична верификация, тъй като лечебните възможности на противотуморната терапия са сведени до минимум и тези болни подлежат само на симптоматично лечение, допълва той. Иначе според официалната статистика у нас преобладава плоскоклетъчният рак на белия дроб, докато в западните страни повече са аденокарциномите. Плоскоклетъчният тумор се причинява основно от пушенето.

Ракът на белия дроб се разделя на две основни групи в зависимост от хистологичния си вид - дребноклетъчен и недребноклетъчен, посочва д-р Койнов. Най-агресивен е дребноклетъчният карцином на белия дроб, който представлява 20-25% от всички случаи. Той е с друга биология, смята се дори, че при първата клинична проява вече се е разпространил в организма, и затова не се препоръчва провеждане на оперативно лечение. Прилага се медикаментозна терапия, която при ограничените форми на заболяването се комбинира и с лъчелечение. При правилно проведена терапия, въпреки агресивността на болестта, могат да се постигнат продължителни ремисии, дори излекуване при все още малък процент пациенти. Останалите 80-75% от рака на белия дроб е голямата група на недребноклетъчния рак, в която се включват няколко хистологични варианта. Тези тумори се характеризират с по-бавно развитие и по-добра диференцираност, но за сметка на това са по-слабо податливи на химиотерапия.

Стадият, в който е диагностицирано заболяването, определя терапевтичното поведение при недребноклетъчните тумори. В по-ранните стадии са показани локалните методи на лечение – оперативно лечение или при противопоказания - лъчелечение. Основен критерий за извършването на хирургичната интервенция е възможността първичният тумор да се отстрани радикално заедно със засегнатите регионални лимфни възли. Ако това не може да се извърши, не се пристъпва към оперативно лечение. Понякога може да се започне с химиотерапия, за да се намали размерът на тумора, и после да се направи радикална операция. Таргетната терапия е по-ефективна от химиотерапията, действа обаче само при ограничен брой болни, които имат определена генна мутация.

Достъпът до лекарите и до специализираната медицинска помощ у нас е по-добър в сравнение с много други европейски страни. На Запад за консултация с лекар специалист понякога се чака с месеци. За съжаление българите не ценят достатъчно здравето си, докато не го загубят, смята специалистът. Често не си обръщат внимание, а това води до откриване на заболяването в по-късен стадий. Има и грешки в системата – много често не се мисли за рак и болните се лекуват дълго време за бронхит, пневмония или нещо друго и се получава забавяне с месеци.

Още за новите таргетни терапии при рака на белия дроб четете в Credoweb.bg.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 99