Ново проучване, чиито резултати са публикувани в престижното издание The Lancet, доказа, че умерената употреба на алкохол може да окаже положително влияние върху здравето. Изследването е основано върху анализ на данните от 204 страни и влиянието на спиртните напитки върху хората на възраст от 15 до 95 години.

Оказва се, че при хората над 40-годишна възраст, които не страдат от сериозни хронични заболявания, умерената ежедневна употреба на 1-2 чаши качествено червено вино има много предимства. Изследването е открило, че такова количество алкохол може да понижи риска от появата на диабет, инсулт и различни сърдечносъдови заболявания.

Учените напомнят, че прекаленото посягане към чашката, е свързано с редица негативни последици за здравето, започвайки от леки проблеми като обезводняване и махмурлук, и завършвайки със сериозни болестни състояния като цироза на черния дроб, рак и сърдечносъдови заболявания.

Изследване на Световната здравна организация, проведено през май 2022 г., установи, че всяка година прекомерната употреба на алкохол причинява смъртта на 3 милиона души, което е 5,3% от общата смъртност. При младите хора процентът е по-висок – 13,5, което е особено тревожно.

Сподели във Facebook