Здраве

14 Февруари 2013

1715

Животът днес

Точна диагноза с минимално облъчване

Siemens повиши чувствителността на своите детектори за компютърна томография (КТ) до безпрецедентно ниво с разработването на детектори от ново поколение, съобщиха от централата на компанията. Новите детектори Stellar могат да генерират образи с много високо качество, по-ниски дози на облъчване и 80 процента по-ниска консумация на енергия.

Компютърните томографи (скенери) са оборудвани с една или две рентгенови тръби, които се въртят около пациента. Срещу всяка тръба е позициониран детектор. Костите и телесните тъкани пропускат рентгеновите лъчи в различна степен. Детекторите регистрират рентгеновите лъчи и ги преобразуват в цифрови сигнали и образи. Скенер, оборудван със Stellar детектор, като например SOMATOM Definition Flash, може да направи пълно сканиране на сърцето за по-малко от една трета от секундата, и то с резолюция от 0,30 милиметра.

Излагането на радиация е редуцирано в значителна степен. Благодарение на по-бързото сканиране пациентите могат да бъдат прегледани, без да се налага да приемат бета-блокери за понижаване на сърдечния ритъм. Хората с наднормено тегло също могат да бъдат прегледани по-лесно, защото детекторите осигуряват добри образи дори ако рентгеновите сигнали са изключително отслабени от дебели слоеве мастна тъкан.

Същото важи и за изследвания, при които ниската доза на радиация е от изключително значение - при деца и бременни жени например. Ключът към постигането на такова високо ниво на чувствителност е изцяло новата сензорна технология.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 40