Менюто на всеки здрав човек съдържа огромно количество хранителни вещества и антиоксиданти, които го предпазват от негативните последици на околната среда. Организмът ни при естествената поддръжка на полезните продукти, непрекъснато се бори със стареенето, с появата на бръчки, но и със сериозните здравословни проблеми. Това е и причината, хората, които внимават какво слагат на трапезата си, да изглеждат по-млади, а и да се чувстват по-добре.

Предлагаме ви списък с продуктите, които могат да накарат времето да работи за вас, като обърнат процеса на стареене.

Домати

Ликопен се нарича веществото, което налага доматите да присъстват винаги в менюто ви. Този антиоксидант, борещ се със свободните радикали, увреждащи здравите клетки, повече от всички други предпазва организма ви от появата на някои видове рак, включително и на белите дробове. Според учените сред 13-те тествани от тях сорта най-препоръчителен е Classica, в който съдържанието на ликопен е най-високо.

Патладжан

Малко хора знаят, но именно благодарение на виолетовия си цвят патладжанът може да бъде мощно оръжие в борбата с постепенното стареене на организма. Става въпрос за антиоксиданта насунин, съдържащ се в кожата на патладжана, който предпазва клетъчните мембрани и предпазва от преждевременно стареене. Освен това изследвания са доказали, че насунинът забавя развитието на болестта на Алцхаймер, като намалява свободните радикали, увреждащи невроните в главния мозък.

Червени чушки

В тях се съдържа 1,5 пъти повече витамин С отколкото в зелените и жълтите чушки. Това означава, че именно червените чушки са най-ефективни при изработването на бели кръвни телца, които унищожават микробите и бактериите в организма на човека. Витамин С стимулира и производството на колаген, а за него се знае, че глади бръчките и като цяло оказва много добро въздействие върху състоянието на кожата

Къпини

Сърдечносъдовите съдовите заболявания са още един проблем на стареещия организъм, който все по-рано започва да вгорчава живота на хората, особено на мъжете. За да ги избегнете, в менюто ви трябва задължително да присъстват къпините, които са богати на рутин – витамин Р. Това е много полезен флавоноид (един от видовете антиоксиданти), понижаващ нивото на изработвания от организма фермент, чието натрупване в кръвоносните съдове в крайна сметка води до образуването на тромби.

Босилек

Лечебните свойства на босилека отдавна са известни на човечеството и се използват в продължение на стотици години. Но неотдавна учените разгадаха същността на полезните му ефекти, като на първо място установиха висока концентрация на антиоксидант, който води до бързото саморазрушаване на раковите клетки.

Брюкселско зеле

Артритът и понижената подвижност на ставите са още един признак на стареенето. С тях може успешно да се бори брюкселското зеле, което потиска образуването на ракови клетки, но и съдържа съединения на сярата. Именно те са изключително ефективно средство срещу ревматоидните заболявания, а и стимулират изработването на вещества, поддържащи ставите в добро състояние.
 

Сподели във Facebook