Цялата палитра от цветове може да се види върху плодовете и зеленчуците. Според специалистите разнообразните багри не само радват очите, а и са свързани с полезните ефекти за нашето здраве. Какви са те:

Червен

Този цвят хората свързват с победата, а лекарите с победа над атеросклерозата и други сърдечносъдови заболявания. Червеният цвят на плодовете и зеленчуците се дължи на пигмента ликопен, който е един от най-мощните природни антиоксиданти. Той предпазва от много здравословни проблеми, между които и от рак, възпалителни заболявания и катаракта. Ликопенът предотвратява стареенето на клетките. Той може да се открие в доматите, динята и грейпфрутът. Важно е да се знае, че ликопенът не се разрушава при нагряване, а става още по-полезен.

Жълт и оранжев

Тези вещества обезпечават бета-каротин, който също е антиоксидант, незаменим за нормалната дейност на организма и силния имунитет. Пъпешите, тиквата, кайсиите и морковите могат да снабдят организма ни с необходимия бета-каротин. А прасковите, портокалите, мандарините и жълтъкът на яйцата съдържат лутеин, който е особено полезен за зрението.

Зелен

Зелените салати, аспержите и зелените ябълки дължат цвета си на цял комплекс от здравословни вещества. Ликопен, лутеин, бета-каротин, плюс фолиева киселина, витамин В9 – всички те са безценни за човешкия организъм.

Цялата дъга

Виолетовите, сините, жълто-зелените, червените и розовите плодове и зеленчуци съдържат много антоциани. Тези антиоксиданти забавят стареенето, предпазват от инсулт и инфаркт, подобряват дейността на мозъка и укрепват имунитета. Доказано е, че те са добра профилактика и срещу онкологичните заболявания.

Сподели във Facebook