Специалисти от Харвардския университет съобщиха, че употребата на тъмен шоколад помага да се преодолее генетичната предразположеност към ранна смърт, пише изданието Express.

Резултатите от изследването на американските учени показали, че този продукт може да удължи живота поне с една година. Причините са, че тъмният шоколад съдържа в големи количества антиоксиданти и минерали (желязо, магнезий, мед, манган и др.), които нормализират кръвното налягане и предотвратяват появата на сърдечносъдови и онкологични заболявания. Освен това този продукт подобрява паметта и дейността на мозъка, намалява и резистентността към инсулина.

Специалистите отбелязват, че колкото е по-голяма концентрацията на какао в тъмния шоколад, толкова повече активни съединения съдържа.

Според учените при хората, които консумират по три шоколада на месец, рискът от преждевременна смърт е с 36% по-нисък.

Сподели във Facebook