Учени установиха, че напредналата възраст на майката сама по себе си не повишава риска от преждевременно раждане или раждането на доносено бебе с прекалено ниско тегло, както твърдяха доскоро специалисти. Резултатите от техни изследвания предизвикваха сериозно безпокойство, защото през последните десетилетия жените в развитите страни раждат все по-късно. А при недоносените деца е по-висока вероятността от нарушения във функциите на сърцето, белите дробове, главния мозък и като следствие – забавяне на развитието. Когато пък бебето е износено, но теглото му е под нормата, здравословното му състояние е по-лошо в сравнение с децата, които са се родили с нормално тегло. При първите рисковете са от различни неврологични, когнитивни и респираторни заболявания.

Според последните изследвания обаче сама по себе си напредналата възраст на майката изобщо не е причина за тези проблеми. Специалисти от германския Институт за демографски изследвания „Макс Планк“ и от Лондонската школа по икономика анализираха данните от хиляди семейства, които имат минимум две деца, родени в периода от 1987 до 2000 година. Става въпрос за над 124 хиляди деца. В резултат учените дошли до извода, че преклонната възраст на майката не повишава риска от раждането на второ, трето или следващо дете преждевременно или с по-ниско тегло. Въпреки това била установена връзка между възрастта на майката и здравословното състояние на бебето. Според учените обаче причината за това да индивидуалният начин на живот на бъдещите родители, нездравословните навици, които с годините се увеличават и натрупват негативните си ефекти, стресът и т.н.

Един от авторите на изследването обобщава: „Получените от нас резултати свидетелстват за това, че, планирайки бременност, жената трябва да се безпокои не за възрастта си, а за по-важни неща като промяна в начина на живот, ориентирайки се към полезните и здравословни навици“.

Сподели във Facebook