Здраве

18 Януари 2010

2274

Животът днес

Есента е опънала топлите си шарени черги, а пред очите ни всичко е сиво и мрачно. Обвиняваме най-пъстрия сезон за лошото си настроение и липса на тонус.
В приказките есента е „златна”, а във вестниците – „депресивна”. За нашите баби и дядовци това е било времето за отмора и забавления, за нас обаче е нарочено за депресия след лятната отпуска. Ако човек иска да мърмори, най-лесно му е да обвини времето. Измислили сме и пролетна, и зимна, и есенна депресия, а пък лятото се оплакваме от рекордни жеги.
Наистина, мрачно и тъжно е, вали, потръпваме от студ и започва рекетът на парното. Милиони години хората са живели според слънчевия часовник, но ние днес използваме електронен. Стрелките му се водят от икономиката и работното време, а не от ритъма на слънцето. И вместо да релаксираме, след като то се скрие, ние сме още по работните си места. Пък после ни е виновна есента.
Според психолозите така наречената есенна депресия мачка настроението и работоспособността на около 20% от българите, най-тежко се отразява на дамите между 25 и 45 години.
Обяснението е, че организмът ни превключва от летен на зимен режим на работа, а хормоните ни се подчиняват  на сезонните ритми.
Пинеалната жлеза, или епифизата, която се намира в средния мозък, не може да изработи достатъчно мелатонин. Това е хормонът, който регулира биологическите ритми на организма и влияе на eмоциите, дори го наричат диригент на човешкото тяло.
Учените са го обяснили – заради по-малкото естествена светлина намаляват хормоните на щастието. Чувстваме се изнервени и заради малкото витамин D, който прониква през кожата ни със слабите есенни лъчи.
Сред симптомите на есенната депресия са тъга, равнодушие, потиснатост, тревожност, раздразнителност. Понякога безпричинен плач, резки промени в настроението, липса на самочувствие. Сънят не достига – умората побеждава дори и при сън от 12 часа. Липсват сексуални мераци.
Затова през есента е добре да хванем здраво диригентската палка, вместо да мърморим и да се оплакваме.
За да свири нашият оркестър правилно, ни е необходима храна, богата на витамини и минерали.
Желязото през този сезон лесно се набавя поради изобилието от зеленчуци. Плодовете също трябва да имат запазено място на есенната ни трапеза, а витамин C трябва да се приема в по-големи количества.
Хубаво е да заменим животинските мазнини с растителни. Ако не можете да се лишите от месце, нека то да бъде риба или пилешко.
Наблягайте на соковете, студените чайове и водата. Заменете кафето с чаша черен или зелен чай, а захарта - с мед. Не пропускайте сутрешната закуска, като прибавите към нея лъжица ленено семе или сок от прясно изцеден лимон.
Разходките и гимнастиката ще прогонят тъгата по-здравословно от шоколада, а танците ще ни заредят с хубави мисли. Физическото натоварване създава желание и мотивация за работа - аеробика, джогинг, фитнес, плуване или просто разходка след работа. Народни или латино – след час танци ще се заредите с енергия и добро настроение. Учените твърдят, че 30 минути физически упражнения дневно са природен антидепресант. Аеробните упражнения стимулират произвеждането на серотонин, който подобрява настроението ни.
Поглезете тялото си с козметични процедури, които не се препоръчват през пролетта и лятото. СПА центърът ще разсее тъжните мисли. Масажът с хубави аромати прави живота цветен и жизнерадостен. За това ще ни помогнат и веселите и топли цветове около нас – оранжево, червено, жълто.
Освен всичко това има специален препарат със съдържание на две основни аминокиселини – аргинин и аспартат, който по естествен начин дава енергия на организма, помага да се преодолее умората и усилва умствените способности. Амбинор няма никакви странични или вредни действия, затова може да се дава и на деца. Курсът е 10 дни по 3 флакона на ден.
Есента е и хубаво време за пазаруване, ако не сте изпразнили кредитната си карта за лятната отпуска. Доказано е, че пазаруването повдига самочувствието и настроението на нежния пол.
Есента е още по-златна в компанията на добри приятели. Тъй че, да си светим с усмивка в тези къси дни и да не упрекваме времето за кривата си физиономия. Защото след есента идва лютата зима, а после пролетната умора, адските жеги...

 

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Амбинор Брой 95