Виновна ли е щитовидната жлеза за затлъстяването?

Вярно ли е твърдението, че има хора, които дебелеят, а почти не приемат храна? Каква е ролята на ендокринните фактори за наднорменото тегло и безпомощни ли сме пред тях? На въпросите ни отговаря д-р Красимира Димитрова, ендокринолог в болница „Софиямед”.
Какво представлява затлъстяването? Прием на повече енергия, отколкото се изразходва, а излишното количество се натрупва като мазнина. Определянето на наднорменото тегло и затлъстяването става с индекса на телесната маса.

Първа степен на затлъстяване е до 35, между 35 и 40 е втора степен и над 40 индекс на телесна маса вече е трета степен на затлъстяване. Освен това измерваме и талията на пациентите – нормата е 94 см за мъжете и 80 см за жените. Значение има също и съотношението талия-ханш. Трябва да се знае, че като причина за затлъстяване ендокринните проблеми заемат малък процент, може би около 5 до 7 на сто. Но когато има ендокринно заболяване, каквато и диета и режим на физическа активност да спазват пациентите, няма как да се нормализира теглото. Така че ендокринното нарушение трябва да се търси активно.

Една от най-честите причини, особено при жените над 50-годишна възраст, а вече и при все по-млади, това е намалената функция на щитовидната жлеза. Установяването на това заболяване става, като се изследват щитовидни хормони и щитовидни антитела и с ехография. Лечението е заместително, назначава се от ендокринолог, следят се щитовидните хормони, променя се схемата. Целта е нормализирането на функцията на щитовидната жлеза, което води съответно до редукция на теглото при спазване на диетичен и двигателен режим.

Разбира се, най-висок е процентът на затлъстяване, предизвикано от свръххранене. Затлъстяването е тревожно широко разпространено в детската възраст. Причината е, че децата не се движат, че консумират на крак храни, които са абсолютно забранени. Проблемът започва още от детството, за което са виновни и родителите. И се оказва, че имаме пациенти с диабет тип 2 още в юношеска възраст. Абсолютно неприемливи са всички пакетирани готови храни, които децата консумират - чипсове, сладки, торти, в огромни количества бял хляб, всичко, приготвено с майонези. На ден трябва да се изяждат поне две порции плод, да се консумират пресни зеленчуци. И децата да изпиват дневно поне 8 чашки вода, което никой не прави. За тях кока-колата е абсолютно забранена. Разбира се, и физическата активност е изключително важна.

Това, че си пълен, не означава, че си здрав, по-скоро е болест. Много опасно е т.нар. висцерално затлъстяване – това, което е около вътрешните органи. То означава повишен риск от редица сериозни заболявания. Затлъстяването, което е в подкожие, е по-скоро козметичен дефект. Напълно е възможно да има висцерално затлъстяване без външни признаци. Това е много чест синдром, на поликистозните яйчници, който е и причина за фертилни нарушения при млади жени. Пациентките изглеждат слаби, а всъщност имат повишено мастно натрупване около вътрешните органи.

Когато има натрупване на мазнини външно, в областта на корема, андроидният тип затлъстяване, тогава то е и около вътрешните органи. Затова с настъпването на менопаузата, тъй като започват да се отделят повече мъжки полови хормони, жените казват - расте ми коремът, изчезва талията. И тогава те имат същите рискови фактори като при мъжете. При хората с наднормено тегло, докато се хранят, се отделя хормонът на щастието и това е една от причините пациентите да се пристрастяват към храна. Но такова щастие е много измамно.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 108