Здраве

13 Декември 2010

2250

Животът днес

Врагове на красивите нокти

Ако и през зимата искате да се радвате на добре поддържани ръце, в никакъв случай не пренебрегвайте редовните грижи за ноктите. За тази цел обаче трябва да сте наясно кои фактори най-много увреждат тяхната структура.

* Хранителният режим, от който отсъстват витамин В, цинк, калций или мастни киселини, е пагубен за вида, цвета и здравината на ноктите.

* Технологичният прогрес е дал на света достатъчно пособия, които могат да бъдат използвани при различни ситуации. Затова няма никакво оправдание ноктите да бъдат използвани за отваряне на бутилки или изстъргване на засъхнали петна. Ако често ги употребявате с такива цели, не се учудвайте защо се чупят или напукват.

* Някои лакочистители могат да имат доста агресивни за ноктите съставки, затова купувайте само доказани марки и четете внимателно съдържанието на продукта. Дори избраният от вас лакочистител да има допълнителни действия като заздравяване и подхранване на ноктите, избягвайте да го използвате по-често от веднъж седмично.

* Винаги обръщайте внимание на кожичките, които действат като граница между пръста и нокътя. Оттук ноктите започват да растат, затова всяко увреждане на кожичките може да повлияе негативно върху здравината и развитието на ноктите.

* Ноктите лесно се дехидратират, ако са изложени за по-дълго време на влиянието на водата. Чистенето на къщата с гумени ръкавици може и да не е особено секси, но само така може да защитите ръцете и ноктите си.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 148