Здраве

26 Октомври 2018

Животът днес

На провелите се през септември 2018 г. в Бърно, Чехия, 13-ти Европейски детски атлетически игри Виктор Вангелов се пребори за 5-о място в дисциплината скок дължина за родените 2003 г.

Виктор Вангелов е пациент на доц. д-р Маргарита Кътева – ортопед-травматолог микрохирург, Началник отделение на Клиника по хирургия на ръка и Реконструктивна хирургия в УМБЛА „Софиямед” гр. София.

След инцидент Виктор Вангелов е с прекъснат фибуларен нерв, който осигурява двигателната функция на долната част на крака, стъпалото и пръстите. Родителите му разбират случайно за доц. д-р Маргарита Кътева и се срещат с нея. Тя прави спасяваща за фибуларния нерв операция с присаждане на нерви с цел възстановяване на умъртвената му част. Следва период на възстановяване, през който трябва да се поддържа и тонусът на съответната мускулатура, инервирана от фибуларния нерв. С всеки изминал ден движенията на пръстите на крака му стават все по-уверени и постепенно се увеличава ходът на стъпалото. С доц. д-р Маргарита Кътева ежемесечно се обсъжда напредъкът във възстановяването на Виктор след операцията на фибуларния нерв.

През пролетта на 2018 г. Виктор, по-малко от година след операцията, се връща в залата, където тренира лека атлетика. Отново се състезава и досега е завоювал 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал в дисциплината скок дължина. Класира се за 13-тите Европейски детски атлетически игри и заема почетното 5-о място, което е и най-доброто класиране на участвалите български момчета атлети, родени 2003 г.

Днес, година и четири месеца по-късно, Виктор Вангелов е истински щастлив. Благодарение на професионализма на доц. Маргарита Кътева отново тренира и се състезава. Има желание за нови победи и покоряване на още върхове не само в спорта. За него доц. Кътева е пример за успех и подражание - истински професионалист и невероятен човек със своята всеотдайност, съпричастност и нестихваща енергия.

На снимката: Виктор с доц. Кътева

 

 

 

Сподели във Facebook