Здраве

27 Януари 2014

1361

Животът днес

Защо мозъците на възрастните хора са по-бавни

 

 

Мозъците на възрастните хора са по-бавни, защото са натоварени с повече информация, а не защото са по-слаби, установи германско изследване, цитирано от в. "Дейли телеграф". 

Екипът на д-р Харалд Байен от университета в Тюбинген  констатира, че сивото вещество на човека действа по-бавно при възрастните, защото то трябва да "прегледа" много по-големи масиви информация, за да си припомни прости факти. 

От проучването ставало видно, че мозъците на хората на възраст де факто са по-мощни и функциите им не намаляват. Екипът използвал компютри, за да проследи когнитивните им способности с напредването на времето. 

Учените програмирали компютрите така, че всеки ден да научават нови думи и команди, точно както се обучават и хората. При тези компютри, които не били „чели” много, се наблюдавали процеси, подобни на тези, протичащи в младите мозъци. А тези, претрупани с информация, реагирали като хората на възраст. "Състарените" машини действали по-бавно, но това се дължало на увеличената им база данни. Поради тази причина те трябвало да преработват по-големи информационни масиви. 

Според екипа на д-р Байен това е причината, поради която по-старите хора често забравят някои неща. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 85