Защо се подмладяват мозъчносъдовите проблеми

С доц. Красимир Генов, началник на Клиниката по неврология на ВМА - София, разговаря Галина Спасова

- Доц. Генов, какви са причините за мозъчносъдови проблеми при младите хора?
- Мозъчносъдовата болест e характерна за средната възраст и за хората над 65-70 години. Забелязваме обаче тенденция за по-честа заболеваемост от различни разновидности на мозъчносъдовата болест при младите - най-често кръвоизливи в мозъка. Те са следствие обикновено на рано изявени фактори, които не са установени и не се спазва профилактичен режим. При младите момичета особено често срещано е безразборното използване на противозачатъчни. Това са хормонални препарати и продължителният им прием води до промяна на хормоналния статус в организма, оттам до промяна на факторите на кръвосъсирването. Това може да причини евентуално кръвоизливи, тромбози, които се демонстрират с неврологичен дефицит от типа на мозъчния инсулт. Използването на противозачатъчни трябва да е под контрол от гинеколог и ендокринолог.

- Младите жени едва ли са запознати с този сериозен риск...
- Често не знаем за каква подлежаща патология става въпрос - скрити флеботромбози, хипертония... Обездвижване, наднормено тегло, стрес, недоспиване – тези фактори все повече излизат на преден план. Трябва да се спазват задължителните 8 часа сън, но да се ляга в десет, десет и половина, защото мозъкът почива във фазата на бавния сън. Работата нощем или ходенето по дискотеки означава инверсия на съня. Така постепенно се натрупват фактори и в един момент организмът вече не успява да компенсира. Факт е, че зачестяват аномалиите на мозъчните съдове при младите. Вероятно и защото сега високите технологии ни позволяват да ги открием при елементарни сетивни усещания - главоболие, периодично гадене и повръщане. И това е шанс да предотвратим развитието им.

- При какви признаци да се търси невролог?
- При главоболие, виене на свят, нестабилна походка, треперене на крайниците. Главоболието обикновено първо се обяснява с проблеми със зрението. А много пъти при периодични, хронични главоболия, които не се повлияват от аналгетици и нестероидни противовъзпалителни, откриваме съдова патология на мозъка.

- Коя е „младата възраст” за мозъчносъдови проблеми?
- До 45 години. После започва нормалното стареене на организма и мозъчносъдовата болест се развива постепенно, латентно в началото. Първите признаци са т.нар. бързопреходни нарушения на мозъчното кръвообращение, които протичат с краткотрайно изтръпване на крайници, нестабилна походка, внезапно виене на свят. Обикновено се възприемат като миниероподобен синдром, вегетативни кризи, а се оказват първи сигнали, че става нещо в организма. Няма възраст на профилактичните прегледи. Те трябва да се правят един път годишно и включват елементарните изследвания. Допреди 5-6 години въобще не се говореше за изследване на хемостазен профил, за антифосфолипиден синдром, за промени във фактори на съсирването като тромбин S и тромбин С, които са изключително важни в синтеза на витамин К, изследването на витамин D. Сега имаме изработен такъв панел, той се изследва на профилактичния преглед и ни показва общото състояние. Но при нас пациентите идват изключително късно.

- Винаги ли леките симптоми са налице в началото?
- Да, и ние искаме те да доведат пациента при нас, а не да дойде с инсулт. Подчертавам важността на първичната профилактика. Рационалният начин на живот, храненето, течностите, които трябва да се поемат, двигателният режим. Коригиране на наднорменото тегло и високото кръвно. Дислипидемията е изключително важна, над 80% от хората у нас имат промени в мастния профил. Откриваме развита атеросклероза в съдовете при младежи под 30 години. И при деца вече наблюдаваме. Силен рисков фактор е тютюнопушенето, но населението масово продължава да пуши. Изключително ниска здравна култура.

А запоите, съчетанието между бира и водка примерно? И наркотик като се добави, става ужасна комбинация, но го правят редовно. А мозъкът страда, защото не се снабдява достатъчно с кислород и глюкоза. И на другия ден - отпадналост, безапетитие, с времето умората става хронична. Защо се засилват депресивните състояния при младите? Защо са толкова чести опитите за самоубийство… деца на 15-16 години, уникално е. Това са хора, които не могат да имат реална преценка. Нека младите първо да се справят с обездвижването, да си нормализират храненето. Когато им говоря за супа, ми се смеят, нямали време. Има непроменяеми рискови фактори - възрастта, полът, географската ширина и расата. Но задължително трябва да обърнем внимание на променяемите.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 99