По данни на Световната здравна организация продължителността на живота и здравословното състояние на хората зависят 60% от начина им на живот и на първо място от адекватното физическо натоварване. След 8 години изследвания тайвански учени установили, че физическата активност удължава живота средно с 3 години.

Същевременно обездвижването повишава значително риска от заболяване от диабет тип 2, сърдечна недостатъчност и рак на гърдата и на дебелото черво. Американски и финландски специалисти по профилактична медицина установили тревожни данни за връзка между дефицита на физическа активност и по-точно така наречения „офисен синдром“ (когато човек прекарва много часове пред компютъра, без да се движи) и продължителността на живота, здравето и самочувствието. 

В съвместно изследване учените се опитали да изяснят последствията от хиподинамията.

Те провели мащабно допитване сред доброволци, след което анализирали здравните им показатели. Участниците в проучването били разделени на две групи: в едната били хората, които водели застоял начин на живот, но в един момент  започнали да спортуват, а в другата присъствали напълно пренебрегващите спорта. Учените искали да изяснят доколко физическата дейност може да коригира вредите от липсата на физическа активност. Оказало се, че

застоялият начин на живот увеличава с 6% риска от исхемична болест на сърцето, със 7% риска от рак на гърдата и с 10% - от рак на дебелото черво. Обездвижването се оказало причина за 9% от случаите на преждевременна смърт. Резултатите от допитването са публикувани в авторитетното медицинско списание The Lancet.

„Установихме, че даже не много голямо активизиране на физическата дейност намалява нивото на смъртността с 10-25%. Намаляването или елиминирането на хиподинамията може да увеличи продължителността на живота на населението на Земята средно с 0,68 години“, заяви доктор И-мин Ли, професор по профилактична медицина от университета в Харвард. 

Още една зависимост – между работата в седнало положение и развитието на рак, откриха учени

от университета на Западна Австралия. Изводите от тяхното изследване са публикувани в American Journal of Epidemiology. Според тях мъжете, които работят в седнало положение, заболяват от рак на простатата с 30% по-често от тези, чиято работа е свързана с активно движение. Учените провели допитване сред 918 болни от рак на дебелото черво и 1021 здрави доброволци за техния начин на живот и по-специално за физическата им активност.

Изследването показало, че след 10 години работа в седнало положение хората развиват два пъти по-често тумор на дебелото черво. Също така те са застрашени с 44% повече от рак на правото черво. 

Освен това физическите упражнения са най-доброто средство срещу депресия.

За това свидетелстват многобройни изследвания на американски учени. 

Още през 80-те години на миналия век те доказаха, че хората, които редовно правят сутрешна гимнастика, страдат много по-рядко от депресивни състояния. През 1999 година изследователи от Университета Дюк установили, че пациентите, занимаващи се с аеробика, излизат много по-успешно от състоянието на депресия в сравнение с тези, които се лекуват медикаментозно. Нещо повече, при пациентите, които спортуват, симптомите на депресия не се повтарят повече.

Според учените

редовните физически упражнения често имат същия ефект като антидепресантите.

Професор Филип Холмс и колегите му от университета на щата Джорджия открили, че след няколкоседмичен курс физически упражнения в мозъка се повишава нивото на пептидния медиатор галанин, който регулира обмяната на хормоните серотонин и норадреналин – депресията възниква именно при нарушаването на това ниво. „Физическите упражнения са по-естествено състояние за човешкия организъм от недостатъчната подвижност - обяснява професор Холмс. – Вероятно човешкият мозък не е програмиран за липса на физическа активност.“ 

Преимуществата на спорта пред приемането на медикаменти за справяне с депресията са очевидни, посочват учените. Спортът не води до неблагоприятни последствия докато лекарствата имат странични ефекти, като разстройство на съня, световъртеж, повдигане, понижаване на потентността и други.

Физическата активност не изисква особени средства, докато  антидепресантите са скъпи: всяка година в света за тях се харчат почти 10 милиарда долара. В заключение учените подчертават, че даже умереното физическо натоварване веднага повишава, и то дълготрайно настроението и тонуса на организма.

Сподели във Facebook