Здраве

13 Януари 2010

2738

Животът днес

Здрав дух в здраво тяло

Верността на тази поговорка доказали учени от Швеция. Те провели изследване с участието на повече от милион млади мъже. Оказало се, че в тестовете за интелигентност най-много точки постигнали тези от тях, които имали здрава сърдечно-съдова система. Както може да се очаква, силата на мускулите не оказала никакво влияние върху умствените способности.

Изводите, направени от шведските учени, потвърждават древноримската теза, че физическото и психическото здраве вървят ръка за ръка. Д-р Мария Аберг, неврохирург от Швеция, казва: „Резултатите от изследването доказват твърдението, че физическите упражнения могат да оптимизират успехите в образованието”.

В проучването били анализирани данните, събрани от 1 221 727 шведи, родени между 1950 и 1976 г., годни за военна служба, когато са били на 18 години. Оказало се, че здравето на сърдечно-съдовата система е свързано с по-високо ниво на интелект и образование, както и с по-добри показатели в познавателните тестове.
Предишни изследвания също правели връзка между физическите упражнения и умствената дейност, но те били фокусирани върху децата и възрастните хора.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 99