Здраве

4 Септември 2015

3496

Илияна Ангелова

В болница „Света Анна“ много скоро предстои да бъде формирано самостоятелно отделение по гастроентерология, което ще кандидатства за акредитация трето ниво. То ще бъде разположено на цял етаж. От октомври пък ще бъде разкрито отделение по ендокринология. Най-важната новост е, че се планира мащабно разширение на спешното отделение.  Това разказа в интервю за в. „Животът днес“ новият директор на университетската болница д-р Славчо Близнаков. Той пое поста, след като през последните 4 г. бе един от най-успешните директори на МБАЛ Хасково.

По думите му много болници се оплакват, че спешната помощ е губещото им звено, че там се харчат много пари. В „Св. Анна“ обаче инвестират точно в такъв вид дейност, вместо да търсят високооборотни и печеливши дейности. Новият спешен портал ще бъде разположен на повече от 1 декар площ. Към него ще бъдат интегрирани и звена с образна и интервенционална апаратура. Това е истинската медицина, истинската болнична помощ, подчертава д-р Близнаков.

Д-р Славчо Близнаков

В момента в „Света Анна“ се изгражда и хеликоптерна площадка, за да се приемат спешно болни и по въздуха. Ние сме определени за един от референтните строук центрове. Проектът трябва да стартира до края на 2015 г.

Въпреки многото сигнали в страната за злоупотреби със спешната помощ, когато линейки се викат за маловажни случаи, д-р Близнаков смята, че всеки, който търси помощ, трябва да бъде прегледан. Недостатъчната диагностика при първоначален преглед може да застраши здравето и живота на хората. Ако пациентът е спешен, той получава пълния обем от медицинска помощ. В противен случай се насочва към личния лекар или платен прием, ако е неосигурен.

В интервюто д-р Близнаков коментира добри ли са клиничните пътеки, може ли наистина да се следи за качество на услугата в болниците и каква е тайната на добрия бизнес план в едно лечебно заведение. 

Цялото интервю с д-р Близнаков четете тук. 

Сподели във Facebook