Здраве

14 Ноември 2015

5197

Животът днес

Непреодолимото влечение към сладки храни е основното препятствие за постигане на идеални пропорции. Две от най-известните диетоложки са разработили свои методи, които могат да ви помогнат да се отървете от тази зависимост.

Методът на Ан Ричи

Специалистът по здравословното хранене Ан Ричи е измислила четиристепенна система за отказване от сладкото.

Първи етап: Съставяне на месечен план

Преходът към нов начин на хранене трябва да е плавен, за да се минимализира стресът за организма. На този етап трябва да повярвате, че ще успеете и ще вложите максимални усилия, за да изпълните начертаната програма в срок.

Втори етап: Установяване на главните източници на захар

Установете кои продукти в диетата ви са основните източници на захар. Такива могат да бъдат както шоколадът и сладкишите, така и концентрираните сокове и безалкохолните напитки. След като определите главните вредители, пристъпете към поетапен отказ от тях. Например, ако обикновено слагате в кафето и чая по 3 лъжички захар, намалявайте постепенно количеството, така че в края на седмицата да прибавяте 2 лъжички, а след още една седмица - само една. Същото се отнася и за другите продукти: шоколадовото блокче в обедната почивка да се замести до 1 седмица с малко натурален шоколад.

Трети етап: Преминаване към натурални продукти

Често, за да пестим време, хапваме набързо нещо като фитнес блокче или сладко плодово кисело мляко. Съдържанието на подобни продукти е концентрирана нискокачествена захар. Приучете се да приготвяте сами закуските от натурални продукти, за да контролирате съдържанието на захар и да намалите забележимо неговата употреба в дългосрочна перспектива.

Четвърти етап: Пълноценен сън

Недостигът от няколко часа сън може да повлияе съществено на количеството и качеството на приеманата храна, и то по-най-лошия начин. Това е научно доказан факт. Осигурете си 7 часа пълноценен сън.

Методът на Дж. Дж. Върджин

Комплексът на д-р Върджин също включва 4 етапа, но се различава с цикличния си характер.

Първи етап: Замяна на продуктите с високо съдържание на захар с аналогични продукти със средно съдържание на захар

На този етап системата на д-р Върджин не лишава напълно организма от захар. Достатъчно е да се изберат продукти с по-малко захар. Например макарони от елда вместо пшенични, портокали и ябълки вместо банани и грозде.

Втори етап: Съкращаване на употребата на фруктоза

Според теорията на д-р Върджин именно на този етап организмът на повечето хора преминава от преработването на захарта в енергия към преработването на мазнините в енергия.

Следващата стъпка е минимализирането на постъпването в организма не само на бялата захар, но и на нейния натурален аналог – до 5 грама дневно. Целта е да се пренастроят вкусовите рецептори така, че те отново да започнат да усещат сладостта на храната. Тъй като основният източник на фруктоза са плодовете, на този етап те трябва да се изключат от менюто.

Трети етап: Пробваме да приемаме отново захарни продукти

Следващата стъпка е да се провери дали организмът се е пренастроил да преработва мазнините. Затова включете в менюто продукти със средно и дори високо съдържание на захар. Този метод е психологична уловка. Очаква се, че при пълно пренастройване на организма да преработва мазнините вместо захарта, след ядене на сладко се усеща дискомфорт. Повечето хора откриват голяма разлика между състоянието им при лишаване от захар и симптомите след приемането на сладка храна и влечението им към продуктите със захар напълно изчезва.

Четвърти етап: Утвърждаване

На финалния етап в менюто отново се включват продукти със средно съдържание на захар, а понякога и парче торта. Разликата е, че при първата хапка от сладкиша вече няма да се усеща желанието за поглъщане на целия сладкиш.

Сподели във Facebook