Здраве

13 Септември 2016

2806

Петър Галев

Лондон - София

В началото на септември над 20 хиляди лекари, учени, представители на фармацевтичния бранш и много други специалисти се събраха в Лондон за участие в най-голямата в света научна среща в областта на белодробните заболявания – The ERS (European Respiratory Society) International Congress - 2016. В повече от 400 научни сесии лекари от целия свят обсъждаха последни данни от научните проучвания, новости в диагностиката и лечението, възможности да се подобри качеството и продължителността на живота на пациентите. Логично във фокуса на вниманието бяха хроничната обструктивна белодробна болест, астмата, белодробният рак, пневмониите, туберкулозата, идиопатичната белодробна фиброза. Всички статистически данни са категорични, че значението на белодробните заболявания като причина за инвалидизация и смъртност се увеличава през последните години. Затова водещите научни медицински центрове по света и фармацевтичната индустрия полагат огромни усилия и отделят сериозни средства за откриването, разработването и налагането на иновативни терапевтични възможности.

В конгреса участваха и десетки медицински специалисти по пулмология, фтизиатрия, педиатрия, гръдна хирургия от България. Нашите лекари бяха категорични, че присъствието на такива форуми има голямо значение за поддържането на висока квалификация и за бързото внедряване в страната ни на новостите в техните медицински специалности.

На конгреса в Лондон Бьорингер Ингелхайм представи пред лекарите 3D изображение на иновативния си спрей Респимат, който произвежда много фина и продължителна въздушно-лекарствена смес, попадаща ефективно в дихателните пътища

В рамките на конгреса в британската столица една от водещите иновативни фармацевтични компании в света – германската Boehringer Ingelheim (Бьорингер Ингелхайм) представи в Международния пресцентър на конгреса пред десетки медицински журналисти от целия свят последни научни данни за ефективността на медикаментите, които компанията произвежда за лечение на астма, хронична обструктивна белодробна болест и идиопатична белодробна фиброза. Пресконференцията беше озаглавена „Влиянието на терапевтични решения днес върху живота на пациентите утре“.

Проф. Кристиан Фогелберг

Проф. Кристиан Фогелберг, водещ детски пулмолог и алерголог от Университетската болница в Дрезден, посочи, че въпреки традиционното лечение (инхалаторни кортикостероиди и дълго действащи бета-антагонисти) при половината от децата с астма не се постига добър контрол на симптомите на заболяването. Това лишава малките пациенти от редица социални контакти и възможности за нормален живот сред връстниците им. Проф. Фогелберг представи резултати от проучване за прилагането на инхалаторния медикамент на Бьорингер Ингелхайм сред деца на възраст между 6 и 11 г., който, добавен към традиционната терапия, показва в проучването подобряване на белодробната функция и намаляване на симптомите на заболяването. Ефикасността и безопасността на това лечение допълнително е проучена във възрастовата група 6 – 17 г. и резултатите са положителни.

Проф. Виша Уедзича

Проф. Виша Уедзича, специалист по респираторна медицина в Националния институт по кардиология и пулмология на Импириъл колидж, Лондон, и проф. Питър Кавърли, пулмолог в Медицинския университет на Ливърпул, говориха за значимостта на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), от която в момента в целия свят страдат над 210 милиона души. Рискът човек да се разболее от тази хронична болест се увеличава постоянно заради активно или пасивно тютюнопушене и замърсяването на околната среда. Учените предвиждат, че през 2030 г. ХОББ ще се превърне в третата причина за смъртност след сърдечносъдовите и раковите заболявания. Затова ранната диагностика и съвременното лечение са от изключителна важност. Понякога и пациентите, и лекарите отдават симптомите на ХОББ на други заболявания, като например хронична сърдечна недостатъчност. В действителност при възрастните пациенти тя може да се развива паралелно с ХОББ, но това не изключва необходимостта и за двете заболявания да се прилага специфично лечение. Важно е всеки пациент със задух, затруднения в дишането, прекомерна умора от нормалните всекидневни усилия да премине през функционално изследване на дишането, за да не се пропусне ХОББ, каза проф. Уедзича. И двамата водещи пулмолози бяха категорични, че вече има терапия, която помага на пациентите с ХОББ да повишат физическата си активност, без да изпитват тежък задух. Те представиха данните за действието на комбиниран медикамент под формата на иновативен спрей, съдържащ две активни вещества на Бьорингер Ингелхайм, който в голямо проучване показва статистически значимо подобрение при болните с ХОББ.

Д-р Тоби Майер

Д-р Тоби Майер от Националния институт за медицински проучвания, лекар в Кралската болница в Бромптън, Лондон, постави акцент върху сравнително рядко, но смъртоносно белодробно заболяване – идиопатична белодробна фиброза. Тази болест води до прогресивна загуба на ефективна белодробна тъкан. Диагнозата се поставя чрез изследване на гръдния кош със скенер с висока резолюция. Но при повечето пациенти минават около 2 години, преди оплакванията им от задух, суха кашлица и дискомфорт в гърдите да бъдат свързани с това заболяване. В Бьорингер Ингелхайм е създадено лекарство, което забавя развитието на заболяването и подобрява качеството и продължителността на живота на пациентите, което е от групата на тирозин киназните инхибитори. Според д-р Майер е важно обаче заболяването да се открие максимално рано и лечението да започне своевременно. В момента учените работят върху откриването на биомаркери в кръвта, които да показват на лекарите кои от пациентите с идиопатична белодробна фиброза са с висок риск и съответно имат нужда от ранна и по-агресивна терапия. 

Сподели във Facebook