Хранителният режим с високо съдържание на животински белтъчини може да помогне на възрастните хора да поддържат добро ниво на физически и психологически комфорт, което означава и задоволителен социален живот. Това установява проучване, публикувано в списание American Geriatrics Society. Паралелно с повишаването на продължителността на живота все повече са възрастните хора, чиито познавателни способности са намалени, а с това е влошена и обичайната им всекидневна активност.

При предходни изследвания по аналогични проблеми учените установили, че с напредването на годините способността на организма да приема и преработва белтъчини може да намалява. Целта, която си поставят учените от японския Национален институт по здравеопазване и хранене, е да изследват влиянието на белтъчините върху функционалните способности на възрастните хора.

В проучването са били включени над 1000 души, като средната възраст на групата е над 67 години. Всички участници са попълнили анкети за режима си на хранене два пъти – в началото на изследването и в края му седем години по-късно. Участниците са били разделени на четири групи в зависимост от количеството на приеманите общи, животински и растителни белтъчини. Под внимание са взети също така функционалните възможности на възрастните доброволци, което включва различни социални и интелектуални аспекти на всекидневния им живот.

В края на изследването учените стигат до извода, че в групата, употребявала животински белтъчини, функционалният спад е с почти 40% по-нисък. Ръководителят на проекта доктор Цубота Уцуги посочва, че приемът на животински белтъчини има важна роля за предотвратяването на интелектуалния и физическия спад при възрастните хора, което пряко влошава качеството на живота им.



 

Сподели във Facebook