Здраве

10 Септември 2015

8248

Животът днес

Дефицитът на някои витамини в организма може да доведе до процеси, които въздействат негативно на здравословното ни състояние. Според специалистите липсата на всеки витамин е съпроводена с определени симптоми. Как да ги разпознаем?

1. Ако ръцете и краката ви често изтръпват и това е съпроводено с чувство за слабост в крайниците, сърцебиенето ви е учестено и паметта ви се влошава, това са явни симптоми, насочващи към дефицит на тиамин – витамин В1. За отстраняването на тези признаци е необходимо да включите в менюто си царевица, ръжен хляб, фасул, спанак, бирена мая, моркови.

2. Когато установите, че зрението ви бързо се влошава, по време на работа очите ви се уморяват повече от обичайното, а върху зъбния ви емайл се появяват фини цепнатини, това е признак за недостиг на витамин D в организма ви. Най-сигурният източник на този витамин са слънчевите лъчи. Но той се съдържа и в някои хранителни продукти като растително олио, дроб от треска, някои риби като камбала, скумрия, както и в яйчните жълтъци. През зимата, когато слънцето не е особено щедро на ултравиолетови лъчи, се налага да се снабдите с витамин D от аптеката.

3. Ако често боледувате от остри респираторни инфекции и постоянно ви съпровожда чувството на отпадналост или имате невралгии, значи организмът ви изпитва необходимост от пантотенова киселина или витамин В3. За да попълните дефицита, ще ви помогнат зеленият грах, говеждият черен дроб и червеният боб.


4. Ако забележите, че кожата ви е станала по-бледа, дори има жълтеникав оттенък, венците ви кървят, губите тегло без причина и имате проблеми със стомашно-чревния тракт, това са симптоми на недостиг на фолиева киселина – витамин В9. В този случай се налага да обогатите менюто си с цветно зеле, магданоз, броколи, свински и говежди бъбреци, кисело или прясно зеле. 

5. Забележите ли, че косата ви изведнъж е започнала интензивно да пада, кожата ви е по-суха, зачестили са световъртежите, станали сте по-сънливи, чувствате се затормозени, набавете си витамин В6. Вкарайте в менюто си зелен грах, необработен ориз, бобови култури.


6. Ако кожата на ръцете и лицето ви е започнала да се бели, забелязали сте появата на разширени капиляри, а сутрин усещате силна болка в краката и вялост, това е явен признак, че организмът ви има дефицит на рутин – витамин Р. Той се съдържа в червеното цвекло, боровинките, нара, сините сливи, шипките, морковите.

7. Започнете ли често да страдате от различни инфекциозни заболявания, спите лошо, кожата ви не изглежда добре, набавете си продукти, богати на аскорбинова киселина – витамин С. Него ще откриете в най-големи количества в следните продукти: киселото зеле, шипките, чушките, цитрусовите плодове, магданоза, но първенец са лютите чушки. (ЖД)

 

Сподели във Facebook