Калият помага на хипертониците

Прието е да се смята, че прекаляването със сол е една от причините за високото кръвно налягане, но това май се отнася само за наличието на натрий в подправката. Съвсем скорошно изследване установи, че дефицитът на калий в менюто също е свързан с хипертонията.

Учени от университета в Бостън направили проучване в продължение на повече от десет години с участието на 2185 девойки. Резултатите показали, че употребата на повече калий гарантирала по-ниското кръвно налягане на момичетата впоследствие. Определената от специалистите доза за избягване на хипертонията, върху която те направили своите изводи, е 2400 мг на ден. 

Световната здравна организация не препоръчва повече от 2000 мг натриева сол на ден, но за калиевата нищо не се споменава. Този елемент се съдържа в бананите, картофите, доматения сок, зелените салати, цитрусовите плодове, рибата и обезмасленото мляко.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 145