Здраве

1 Септември 2016

2178

Животът днес

„Вашето дете не бива да употребява повече от 25 грама добавена захар на ден.“ Такива са препоръките на Американската асоциация на кардиолозите. Под „добавена захар“ специалистите разбират всички разновидности на захарта, които се прибавят допълнително към храната или напитките като в шоколада, безалкохолните, безбройните видове сладкиши. Определението не обхваща плодовете.

Според учените употребата на рафинирана захар се свързва с развитието на метаболитен синдром, който може да предизвика затлъстяване, увеличаване на обиколката, т.нар. абдоминално затлъстяване, повишаване на кръвното налягане и на нивото на глюкозата и триглицеридите, може и да намали нивото на „добрия“ холестерол. Препоръката за намаляване на захарта в менюто е насочена най-вече към децата и подрастващите на възраст 2-18 години.

Президентът на Испанската кардиологична общност предупреждава, че ако се запази тенденцията за употреба на фаст фууд и захар и снижаване на физическото натоварване, тези, които сега са на 10-20 години, ще страдат повече от сърдечносъдови заболявания и ще живеят по-кратко от родителите си.
Американската асоциация на кардиолозите пояснява: вероятността от заболявания при децата е право пропорционална на количеството добавена захар, която те употребяват. Според учените при децата с наднормено тегло, които продължават да ядат рафинирана захар, често се появява инсулинорезистентност. А тя е първата крачка към развитието на диабет и рисков фактор за всички сърдечносъдови заболявания.

Изходът не е съвсем да се откажем от захарта, защото тя е необходима на мозъка. Просто тя трябва да се набавя от други продукти, най-вече от бавноусвояеми въглехидрати. 

Сподели във Facebook