Здраве

26 Септември 2016

3104

Животът днес

Според специалистите някои фактори на работното място не само ни отдалечават от дълголетието, но и са опасни за здравето ни. Сред тях са:

Асансьорът

Експерти от Европейската асоциация на кардиолозите съобщиха резултатите от изследване, проведено с 8 хиляди служители в офиси, които изобщо не се занимават със спорт. Отчетена била степента на тяхната ежедневна физическа активност: колко пъти през работния ден ставали от стола, на какво разстояние от тях били кошчето за боклук, принтерът и тоалетната, изминават ли пеша 2-3 автобусни спирки или 2-3 етажа. Оказало се, че ниската степен на физическа активност създава риск от натрупване на излишни килограми, особено около талията, и от повишаване на нивото на липидите в кръвта, което води до развитие на сърдечносъдови заболявания.

За да не се превърнете преждевременно в развалина, старайте се да се движите повече по време на работния ден. Откажете се например от асансьора в полза на изкачването по стълбището. Ако работното ви място е на много висок етаж, слизайте от асансьора 1–2 етажа преди вашия и продължавайте пеша.

Началникът

Учените откриха, че хората, които работят с началник грубиян, получават инфаркт и инсулт с 28% по-често, отколкото тези, чийто ръководител рядко повишава глас. Конфликтите на работното място провокират стрес, който се отразява негативно на работата на всички системи в организма. В момент на емоционално напрежение често се повишават кръвното налягане и пулсът, а това води до сърдечносъдови сривове. При невъзможност да напуснете се постарайте да се абстрахирате от конфликти с началството. Не възприемайте присърце критиките по ваш адрес, особено ако те са насочени не към работата ви, а лично към вас.

Компютърът

Освен че разваля зрението и стойката, компютърът може да причини и появата на бръчки. Специалистите даже са измислили специален термин  – „компютърно лице“, под което се разбира прекалено бледа кожа, дълбоки назолабиални бръчки, торбички под очите и увиснала кожа под брадичката. Причината за компютърното лице е неправилната поза. Ако сте свикнали да седите пред монитора с отпусната надолу глава, кожата увисва и губи еластичност. Освен това тази поза нарушава кръвообращението, което води до нездрав цвят на лицето и подпухналост. Хората, които са принудени да седят по цял ден пред компютъра, трябва от време на време да прекъсват работа и да упражняват лицето си – да правят по няколко минути гримаси и лек масаж на кожата с върховете на пръстите на ръцете.

Удължено работно време

Установено е, че рискът от развитие на хипертония за хората, които работят от 41 до 50 часа седмично, се увеличава с 14% в сравнение с тези, които прекарват в офиса не повече от 40 часа. За хората, които се трудят над 50 часа, този показател се увеличава до 29%. Учените не са изяснили напълно причините за неблагоприятното влияние на продължителния работен ден върху мозъка, но ключовите фактори са ясни. Това са проблемите със съня, депресията, нездравословният начин на живот. Затова, преди да приемете служба с наднормен работен ден, обмислете сериозно негативните последствия от подобна длъжност.

Климатиците

Климатиците ни осигуряват прохлада през горещините, но същевременно изсушават въздуха. При денонощното пребиваване на климатик кожата започва да се бели и се появяват преждевременни бръчки. Когато отивате на работа в климатизиран офис, си носете овлажняващ крем и бутилка от литър и половина вода. До вечерта бутилката трябва да е изпита. Въздухът може да се овлажни с пулверизатор. Пръскайте вода около себе си по-често. Не пръскайте лицето си, защото при изпаряването на капчиците от повърхността на кожата се отделя и естествената влага от вътрешността на епидермиса и няколко минути след използването на спрея кожата се стяга още повече.

Нощните смени

Работата през нощта се отразява негативно на състоянието на мозъка. След редица изследвания учени от Великобритания установили, че 10 години работа на нощни смени са способни да състарят мозъка приблизително с шест и половина години. След възобновяване на нормалния режим на работа процесите на стареене в мозъка се забавят. За пълно възстановяване на мозъка след 10 години нощна работа са необходими не по-малко от 5 години.

Кои витамини забавят стареенето

За забавяне на възрастовите процеси помагат антиоксидантите. Най-полезни от тях са:

  • Витамин С – богати на този витамин са боровинките, шипките, зелето, цитрусовите плодове, българската капия;
  • Витамин А – той се съдържа във всички плодове и зеленчуци с червен, оранжев и зелен цвят;
  • Витамин Е – богати на този витамин са растителните масла, ядките и семената;
  • Танини – какаото и зеленият чай съдържат много от тези вещества;
  • Антоциани – ще ги откриете във всички червени горски плодове.

Според специалистите хората стареят, когато не обичат работата си. Важно е колкото може по-рано да се насочите към професия, която ви доставя удоволствие и е близка до призванието ви.

Сподели във Facebook