Не подценявайте бананите

Бананите съдържат три естествени захари – сукроза, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри. С изяждането на един банан организмът получава веднага прилив на енергия. Според изследванията само 2 банана са достатъчни, за да осигурят енергията за 90 минути напрегната работа. Не е чудно, че това е предпочитаният плод за атлетите. 

Освен че доставят енергия, бананите помагат за предпазване и преодоляване на редица болести и затова е много полезно да бъдат включени в ежедневното меню.

Депресия

Според ново изследване хора, които страдат от депресия, се чувстват по-добре след изяждането на един банан. Причината е съдържащият се в бананите триптофан, вид протеин, който се превръща в организма в серотонин. Известно е, че серотонинът отпуска и подобрява настроението. Освен това бананите съдържат витамин В6, който регулира нивото на кръвната захар, което също може да повлияе на настроението.

Анемия

Бананите са богати на желязо, което може да стимулира производството на хемоглобин в кръвта.

Кръвно налягане

Този уникален тропически плод е изключително богат на калий и беден на сол, с което е перфектен за поддържане на нормално кръвно налягане. Американските здравни власти наскоро разрешиха на производителите на банани да ги рекламират като средство за намаляване на риска от високо кръвно налягане и инсулт.

Памет

По време на изпитната си сесия 200 студенти в британски колеж били подложени на диета с прием на банани 3 пъти на ден. Изследванията показват, че богатият на калий плод изостря вниманието и помага на запаметяването.

Запек

Включването на богатите на фибри банани в диетата помага да се  възстанови нормалната дейност на червата и да се избегне приемът на разхлабителни лекарства.

Махмурлук

Един от най-бързите начини за преодоляване на махмурлука е да си приготвите един бананов млечен шейк, подсладен с мед. Бананът успокоява стомаха и с помощта на меда възстановява спадналото ниво на кръвната захар, а млякото успокоява и рехидратира организма.

Киселини

Бананите имат естествен антиациден ефект върху организма. Ако страдате от киселини, изяжте един банан и веднага ще почувствате облекчение.

Сутрешно гадене

Похапването на банан между основните хранения помага за поддържането на нивото на кръвната захар и за избягване на сутрешното гадене.

Ухапвания от комари

Опитайте да натъркате ухапаното място с вътрешната част на кората на банан. Това помага за намаляване на раздразнението и подуването.

Нерви

Бананите са богати на витамини от групата В, които помагат за успокояване на нервната система.

Австрийски психолози установиха, че когато хората са претоварени с работа, те се успокояват с храни като шоколад и чипс. Учените посочват, че най-затлъстелите хора обикновено са претоварени с работа. За да се избегне гладът към храни, от които се трупат килограми, учените съветват да контролираме нивото на кръвната захар чрез похапване на всеки 2 часа на храни с повече въглехидрати, каквито са бананите.

Язва

Бананите са подходяща храна при стомашно-чревни разстройства заради тяхната мека текстура и гладкост. Това е единственият суров плод, който не дразни червата и може да се приема без неприятни последствия. Бананите неутрализират високата киселинност и намаляват дразненето на стомаха.

Както се вижда, бананите са естествено средство срещу много болести. В сравнение с ябълките те имат 4 пъти повече протеини, два пъти повече въглехидрати, 3 пъти повече фосфор, 5 пъти повече витамин А и желязо и 2 пъти повече от другите витамини и минерали. Бананите са много богати и на калий. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 135