Здраве

20 Октомври 2016

2394

Микаела Въжарова

Наричат остеопорозата „тихият крадец“. Остеопорозата не боли. Често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.
У нас, според статистиците, от костното заболяване страдат близо 426 000 жени и едва 4 процента от тях се лекуват. То засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се влошават, намалява здравината на скелета, повишава се рискът от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените, предупреждава д-р Родина Несторова, ревматолог. 

Ревматологът д-р Радина Несторова говори за остеопорозата

Според специалистите тревожен е фактът,

че в България държавата покрива едва 25% от необходимите средства за лечението на остеопороза. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по грижа за пациентите, страдащи от заболяването.

Всяка година, на 20 октомври стотици държави удрят камбаната за тревога, призовават и действат за превенция, за адекватен обхват и адекватни държавни политики за лечение на болните с остеопороза. Световният ден за борба с остеопорозата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза (МФО).

Ако предполагате, че сте в риск от остеопороза, попълнете eдноминутния тест на МФО >>

Сподели във Facebook