Здраве

3 Септември 2015

3038

Животът днес

Обездвижването е европейската „бомба със закъснител“ – така обобщи проблема на обездвижването ново проучване, поръчано и публикувано от BG Бъди активен/ISCA и проведено от Eвропейския център за икономика и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research). Проучването разкрива и дефинира проблемите, като посочва стряскащи статистики – половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност. Това е и четвъртият по важност фактор, в световен мащаб, за смъртност.

NowWeMOVE - Обездвижването е бомба със закъснител

Понижената или пълната липса на двигателна активност води до болести като:

  • Коронарна болест на сърцето;
  • Диабет тип 2;
  • Високо кръвно;
  • Рак на дебелото черво;
  • Алцхаймер.

Всеки четвърти  европеец не извършва достатъчна физическа активност, сочи проучването. При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет са понижена двигателна активност. Общите загуби на европейската икономика, свързани с обездвижването, възлизат на над 80 милиарда евро на година, което е с пет милиарда повече, отколкото целият свят отделя за лекарства против рак. 

Обезвижването  е по-голям рисков фактор от цигарите

Проучването на Европейския център за икономика и бизнес изследвания показва също, че обездвижването може да причини редица психически проблеми. Един на четирима европейци, а това са 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве. Категорично е доказано, че физическата активност помага за намаляване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, психическата и емоционална умора.  Индиректните разходи, причинени от психически проблеми, депресии и тревожност, породени от обездвиженост, се оценяват на над 23 милиарда евро на година.

BG Бъди активен проведе допълнително проучване в България, което показа, че 65% от българите са позитивно настроени към кампании за физическа активност и смятат, че те са много полезни. Голям процент от анкетираните заявяват, че университетите и училищата имат най-голямо значение за формиране на физически навици и правилни нагласи в младите.

Бомбата  със закъснител на обездвижеността е възможно да бъде „обезвредена”,

напомнят от BG Бъди активен, за целта трябва да  осъзнаем какви са ползите от физическата активност за нашето здраве, психика, работоспособност.  30 минути на ден умерена до интензивна физическа активност са достатъчни за видими резултати в здравето и сериозни промени в стряскащата статистика – такава е и препоръката на СЗО.

Ласка Ненова, координатор за Европа на най-голямата европейска инициатива за физическа активност и спорт NowWeMove и MOVEWeek заяви: „Ако намалим нивото на обездвиженост в Европа само с една пета, ще спасим 100 000 живота и ще спестим над 16 милиарда евро годишно. Лесно и евтино е – просто трябва да се движим повече, независимо как и къде. Всеки трябва да намери своето движение – 30 минути на ден могат да се натрупат от слизането ни от автобуса една спирка по-рано, изкачване на стълби вместо използването на асансьор, бягане, ходене пеш, игра с детето, разходка на кучето.

Бомбата със закъснител може да бъде обезвредена, ако осъзнаем важността на движението

 

Сподели във Facebook