Здраве

8 Декември 2016

3390

credoweb bg

Гонартрозата е най-честото дегенеративно заболяване на опорно-двигателния апарат, което засяга около 20% от хората на възраст над 50 години. Основният рисков фактор е фамилната обремененост, при която може да имаме намалена издръжливост на хрущяла, недобро оформяне на костите или неправилно натоварване на определена част на коляното. Травмите също могат да допринесат за преобременяване в увредената част на ставата. Съответно това води до претоварване и по-ранно износване на ставата.  Дегенерацията и износването на ставите е постепенен процес. В крайната фаза се стига до тежки изменения с изразена болка и подуване. Наблюдава се типичната деформация – изкривяване на краката, куцане и затруднена функция. В тези случаи се налага заместване на ставата с изкуствена или т. нар. ендопротезиране.  При травма или възпаление на ставата обезболяващите средства помагат за намаляване на отока и възстановяване на пациента в кратки срокове. В случай на износване обаче нарушената функция остава и тези обезболяващи препарати само замъгляват картината – оплакванията намаляват, но не елиминират проблема. Макар и по-бавно, износването на ставата прогресира.

В профила си в CredoWeb проф.Пламен Кинов подробно разяснява за лечението на гонартроза - каква е операцията и какви са прогнозите.

Кликнете върху снимката, за да прочетете подробно за оперативното лечение на гонартроза. С проф.Пламен Кинов може да се свържете и в социалната платформа за здраве Credoweb

 

Сподели във Facebook