Здраве

28 Октомври 2015

2704

Животът днес

 

Приготвянето на зеленчуци в микровълнова печка не е по-вредно, отколкото другите начини на готвене, а в някои случаи е и по-полезно.

Любители на здравословното хранене твърдят, че микровълновата печка убива продуктите, като унищожава антиоксидантите в тях. Известно е, че антиоксидантите, които изобилстват в пресните плодове и зеленчуци, в зърнените храни и ядките, предпазват от свободните радикали, които увреждат клетките на организма.

Испански учени от университета в Мадрид направили опит със зеленчуци – от артишок до тиквички, като ги готвили, използвайки различни техники, между които варене и пържене в микровълнова печка. Те изчислили съдържанието на антиоксиданти в зеленчуците преди и след приготвянето им.

Учените открили, че най-малка загуба на антиоксиданти има при печене, готвене на грил-тиган, както и в микровълнова печка, а най-много антиоксиданти се губят при варене и варене под налягане. Пърженето е поставено някъде по средата.

Оказало се, че процентът на унищожените антиоксиданти при всеки метод зависи от вида на зеленчука и на антиоксиданта.

Количеството на унищожените антиоксиданти при готвене в микровълнова печка варира от нула до над 50%, какъвто бил случаят с измерването на един вид антиоксидант при обработката на карфиол.

В някои случаи приготвянето на зеленчуци в микровълнова печка увеличава съдържанието на антиоксиданти. След завъртане в такава печка в морковите, целината и зеления фасул се откриват повече от антиоксидантите, които борят свободните радикали.

Загубата на хранителни вещества не зависи от начина на топлинна обработка на зеленчуците, а от използваното количество вода, твърдят учените. При варене, както и при и варене под налягане хранителните вещества изтичат във водата. Изводът на авторите на изследването е, че при приготвянето на храна „водата не е най-добрият приятел на готвача“.

Сподели във Facebook