Да не се мият ръцете е не само нехигиенично, но много опасно за здравето. Мръсните ръце могат да причинят различни инфекции, а много от тях имат тежки последици.

Миенето на ръцете е едно от основните правила, на които учим децата от малки. За съжаление това правило често се пренебрегва. С настъпването на лятото хората прекарват повече време по улиците, хранят се в движение, седят по кафенетата, ходят на пикник. При такива условия те би трябвало още по-често да мият ръцете си преди ядене. В противен случай рискуват да се заразят от болести, които изискват продължително и сложно лечение.

Опасните зарази

Ако забравяте да миете ръцете си, може да пострадате от:

·        чревни инфекции;

·        хепатит А;

·        грип и други тежки остри респираторни заболявания;

·        салмонелози;

·        зарази от паразити.

Възбудителите на тези зарази попадат по ръцете при допир с пари, мръсни парапети, дръжки на врати и какво ли още не. Ако след това пипате лицето си, инфекцията попада в организма.

На възраженията, че не всеки допир причинява остри чревни разстройства, лекарите обясняват, че в случаите, когато имунната система е много силна, тя може известно време да се преборва с патологиите. Освен това редица заболявания, например причинените от паразити, се развиват и протичат продължително време без всякакви симптоми.

Комфорт за микробите

Най-чести са чревните инфекции. Те са много на брой, но всичките са крайно неприятни. Техните причинители са особено активни през лятото, защото горещините им осигуряват комфортни условия за развитие.

Основните симптоми на тези болести са болки в корема, гадене и повръщане, разстройство, главоболие и повишена температура. Подобни състояния водят до обезводняване и съществено отслабване на имунитета.

Хепатит А е едно от сериозните заболявания, които изискват сложно лечение. Тази коварна инфекция може да се причини от недобре измити продукти или мръсни ръце. Инкубационният период е от 4 до 6 седмици. Болестта започва с висока температура, след което започва гадене и повръщане. Понякога се появяват главоболие и липса на апетит. При опипване може да се установи увеличен черен дроб. Седмица след началото на заболяването бялото на очите, както и ушите пожълтяват.

Температура в жегата

Колкото и да е чудно, в топло време хората се заразяват по-лесно, отколкото когато е студено. Болестотворните вируси се размножават много активно по дръжките на вратите, бутоните на телефоните, по офис техниката. Попадането на дори само един вирус в организма може да има печални последствия.

Острите респираторни заболявания и грипът през лятото протичат много тежко. В горещините температурата се понася по-трудно, отколкото през зимата. Освен това простудите могат да доведат до сериозни усложнения, като пневмония, отит и дори менингит.

Заразите от паразити действат незабележимо в организма, нарушавайки съществено отвътре неговата функция. Възможни симптоми са гадене, слабост, главоболие, проблеми с апетита, промяна на цвета на кожата.

Общо взето, заболяванията, които се причиняват от мръсни ръце, са доста сериозни. В 99% от случаите те могат да се избегнат със съблюдаване на простите правила за лична хигиена. Измиването на ръцете след посещение на тоалетната, веднага след прибиране вкъщи и преди всяко хранене предотвратява сериозни здравни проблеми.

Не е достатъчно само да се намажат ръцете със сапун и веднага да се изплакнат с вода. Ръцете трябва да се мият щателно в продължение на няколко минути.

Сподели във Facebook