Музикални фестивали, градски гуляи, празници на виното, концерти и какво ли още не предлага Старият континент през август. Ако вече сте ползвали отпуската си, помислете дали да не се измъкнете за още няколко дена от работното си ангажименти.

Какво предлага Европа през най-горещия месец:

Flow Festival, 10-12 август, Хелзинки, Финландия

Всъщност това са три събития в едно – музикален, гастрономичен и фестивал на изкуствата. Изпълнителите са от рок и хип-хоп до авангарден джаз и ъндърграунд техно. През тази година ще има и арт програма, която ще преобрази до неузнаваемост неработеща топлоелектростанция. За храненето отговарят 40 ресторанта и кафенета в столицата на Финландия.

Фестивал на сайдера, 10-19 август, Франкфурт, Германия

Празникът на ябълковото вино се провежда всяка година на главната градска улица. От двете ѝ страни се разполагат павилиони, в които се предлага апфелвайн от най-различни сортове ябълки. Тук можете да опитате и традиционните местни блюда – свински крачета, наденички, картофки и т.н.  

„Нощ в Потсдамския дворец“, 17-18 август, Потсдам, Германия

Посещението на фестивала, който се провежда в най-известния дворец на Фридрих Велики, построен през XVIII век по негов проект, би трябвало да е задължителна част от европейския маршрут на туристите. Костюмирани персонажи от времето на Просвещението съпровождат гостите из парка, където е обичал да се разхожда владетелят.

Шампионат по въздушна китара, 23-24 август, Оулу, Финландия

Въздушната или виртуална китара е един от най-сложните инструменти, твърдят участниците в шампионата. Според тях, за да се справих, освен музикална дарба, трябва да притежаваш и артистични заложби, които ще ти позволят да постигнеш максимална правдоподобност. Както обикновено, фестивалът ще се състои в два кръга – изпълнения по подготвена предварително композиция и импровизации.

Uitmarkt, 24-26 август, Амстердам, Холандия

Фестивалът на изкуствата, чието наименование се превежда като „Открит пазар“, обединява съвременна и класическа музика, танци и театър. Посетителите ги очакват невероятни изпълнения, повечето от които безплатни.

Rock en Seine, 24-26 август, Париж, Франция

Фестивалът Rock en Seine („Рок на Сена“) всяка година събира над сто хиляди меломани. На пет основни сцени в парк „Сент Клод“, намиращ се в западната част на Париж, ще се изявяват знаменитости от световен мащаб, изгряващи рок изпълнители и любители на електронната музика.

Фестивал на кулинарията и храните, 24 август - 2 септември, Копенхаген, Дания

Едно от главните гастрономични събития м Северна Европа е отличен повод да се запознаете с датската кухня и да обмените рецепти за рибни блюда и морски дарове, както и да пробвате уникалните местни сандвичи, които са над 200 вида.

La Tomatina“ („Томатина"), 29 август, Буньол, Испания

Фестивалът, който се провежда от средата на миналия век, е своеобразен празник, в чийто център е боят с домати, като стотици тонове заливат улиците, а и участниците в сраженията. Фестивалът включва музика, паради, танци и фойерверки.

Сподели във Facebook