С новата постановка Националният ни оперен и балетен театър за пореден път затвърди позицията си на културна институция на европейско и световно ниво! Безспорният хореографски талант на Лео Муич срещна в София отлично подготвена балетна трупа с изявени солисти, които владеят и могат да пресъздават различни танцови стилове, както и оркестър с високо ниво, способен да изпълни по безспорен начин виртуозната музика на Чайковски. Рядко в залата е било толкова тихо, защото всички буквално бяхме погълнати от ярките мелодии, танците, костюмите, израженията, емоциите – цялата органично пресъздадена страст, съдбовни преживявания и мъка от произведенията на Толстой и Чайковски. Неслучайно още в антракта на премиерата публиката масово изразяваше възторга си от видяното. А софийската публика отдавна е претенциозна и рядко се среща масово одобрение на спектакъл...

Марта Петкова и Никола Хаджитанев така са влезли в образите, сякаш произведението е писано за тях! Комбинацията между класически и съвременен танц сигурно изглежда по-лесна на някого, но всъщност се изисква огромно майсторство, за да бъде текстът на тялото естетичен и хармоничен. Отделно в този балет чисто актьорската част, работата с лицето е решаваща и това е постигнато напълно от премиерсолистите. Специално тябва да се отбележи работата на Емил Йорданов в ролята на граф Каренин – отлична танцова и артистична изява. Всъщност целият балетен екип се представи перфектно, всеки детайл е отработен старателно и това си личи!

С нетърпение очакваме интерпретацията на Катерина Петрова и Цецо Иванов в главните роли.

Заслужени аплодисменти и овации за един от главните участници в спектакъла – цигуларят Стоимен Пеев, изпълняващ изключително красивите, но и много трудни солови партии от музиката на Чайковски. Със сигурност любителите на симфоничната музика също трябва да посетят спектакъла!

Диригентът Андрей Галанов очевидно работи много добре и с оркестъра, и с артистите на сцената, защото в крайна сметка от неговата палка зависи цялостната хармония на спектакъла.

Балетът „Ана Каренина“ е истински шедьовър, не го пропускайте!

Сподели във Facebook