Марк Зукърбърг е най-младият милиардер в историята и един от най-предприемчивите бизнесмени в света. На 32 години той има огромно състояние, щастливо семейство, работи над перспективни проекти и се занимава с благотворителност.

Името му се свързва със създаването на популярната социална мрежа, превърнала се в световна империя - Facebook. Неговата биография интригува и вдъхновява много млади хора. Изобретателният програмист не се страхува да експериментира и вече е успял да се пробва като автор на най-различни проекти. Въпреки забележителните си постижения, влияние и пари Марк Зукърбърг си остава скромен човек с голямо сърце.

Между психологията и информатиката

Бъдещият програмист Марк Елиът Зукърбърг е роден на 14 май 1984 г. в нюйоркското предградие Уайт-Плейнс. Родителите му са евреи, и двамата са лекари. Освен Марк в семейството има още 3 деца, които били възпитавани в строг религиозен дух.

Интересът на момчето към компютрите се проявило още на 10-годишна възраст, когато получава от баща си подарък компютър, който и му показва как да работи с него. В по-горните класове бъдещият „хакер“ започнал да създава първите си елементарни компютърни игри.

През 1996 г., когато е на 12 години, Марк вече може да се похвали с първата си пълноценна програма ZuckNet, с помощта на която близките му общували помежду си по местната мрежа. След като завършва училище, Зукърбърг постъпва в престижния колеж-пансион Phillips Exeter Academy, където развива способностите си за програмиране.

През 2002 г. под влияние на майка си Марк Зукърбърг постъпва във факултета по психология в Харвард, но не се отказва от програмирането и посещава допълнителни курсове по информатика. Във втори курс на университета той създава програмата CourseMatch, която дава възможност на студентите  да споделят опита си по изучаваните дисциплини.

След това Зукърбърг се заел с разработването на програмата Facemash, в която студентите гласували за най-добрите фотографии на учащите се в Харвард. Хакер разрушил базата данни на университета, което създало големи проблеми на програмата. Въпреки забраната за по-нататъшното развитие на Facemash програмистът не се отказал от идеята си и затрудненията по никакъв начин не станали пречка по пътя му към постигане на мечтаната цел.

Първият шедьовър на програмиста

На 4 февруари 2004 г. стартира гениалната социална мрежа The Facebook, която първоначално била замислена като сайт за общуване на студентите в Харвард. Програмата добива огромна популярност: тя се оказва удобна, логична и практична, с нея потребителите имат възможност да получат допълнителната информация, която ги интересува, и да се осведомят за предстоящи събития. Проектът Facebook много бързо става популярен почти сред всички университети от Бръшляновата лига.

След няколко месеца Марк решил да потърси финансиране, за да развие идеята си. Както и Бил Гейтс той решил да се откаже от следването и да вложи в социалната мрежа определените от родителите му пари за неговото обучение. През лятото на 2004 г. Марк Зукърбърг става генерален директор на Facebook. Той успял да намери инвеститори, които видели рационалното зърно в идеята му и вложили в нея солидна сума.

През 2005 г. Зукърбърг придобива домейна Facebook.com за 200 хиляди долара. По това време социалната мрежа вече имала над 5 милиона ползватели и с всеки изминал ден техният брой нараствал.

През 2007 г. гигантът Microsoft оценил проекта на 15 милиарда долара и придобил 1,6% от акциите на компанията за 240 милиона. През 2008 г. програмистът открива в Дъблин международна щаб-квартира на компанията си, а през 2009 г. вече обявява публично първите си печалби. През 2010 г. Зукърбърг е обявен от американското списание Time за личност на годината. Така се стига до 2015 г., когато Facebook става вторият по посещаемост сайт в света, а неговият създател Марк Зукърбърг – най-младият доларов милиардер с официална заплата от 1 долар.

Личният живот на гения

Марк Зукърбърг води скромен и малко затворен живот, той ревниво пази личния си свят.

През 2012 г. се жени за американката от китайски произход Присила Чан, с която се запознава 10 години по-рано на студентско парти в Харвард. В края на 2015 г. се ражда дъщеря им Макс.

Съвсем наскоро Марк Зукърбърг съобщи, естествено във Facebook, че със съпругата си Присила Чан очакват второ дете и уточни, че то ще бъде отново момиче. „Когато разбрахме, че Присила отново е бременна, първото ни желание беше детето да е здраво. Надявах се, че и то ще бъде момиче. Не мога да си представя по-голям подарък за Макс от една сестричка“, пише той.

Дейност в името на доброто

След раждането на дъщеря им семейство Зукърбърг обяви решението си да дари за благотворителност 99% от акциите на компанията, чиято стойност в момента възлиза на около 45 милиарда долара. Акциите преминаха в специален благотворителен фонд, чиято мисия е създаването на равни условия за развитие на всички деца в света. През юни миналата година фондът на Марк и Чан инвестира 24 милиона долара в проекта Andela, който обучава на програмиране жители на Нигерия и Кения.

Марк Зукърбърг се определя като щастлив човек, който е решен да полага усилия, за да направи света малко по-добър и сигурен, а също така да помага на децата.

В края на миналата година генералният основател на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан обявиха  амбициозен проект – „инвестиране във фундаментални научни изследвания с цел окончателното изцеление на човечеството от болести“. Първата вноска беше от 3 милиарда долара и в продължение на 10 години с тази сума ще бъдат спонсорирани проекти по създаването на лекарства за 4 основни вида заболявания: ракови, сърдечносъдови, инфекциозни и неврологични.

 „Умният“ дом на семейство Зукърбърг

Марк Зукърбърг продължава да генерира нестандартни идеи и да ги претворява в живота. През януари 2016 г. той обяви плановете си за създаване на домашен помощник с изкуствен интелект, който да облекчи изпълнението на ежедневни задачи.

Марк имал желание да направи нещо като интерпретация на тема измислен изкуствен интелект, който да прилича на иконома на Тони Старк – Джарвис от „Железният човек“. Той заимствал не само идеята, но и името – системата му също се казва Джарвис. Интелигентният помощник управлява светлината, температурата, вратите, камерите и други устройства в дома. Джарвис на Зукърбърг има доста широк спектър на възможности - той може да приготви проста закуска, да събуди децата или да отвори вратата. Марк има още много гениални идеи, чието развитие тепърва ще видим.

„Ако човек има мозък, той просто няма моралното право да работи за себе си, а да отдава повечето от времето си и резултатите от постиженията си на своя работодател“, казва създателят на Facebook. 

Сподели във Facebook