Акценти

24 Февруари 2017

Животът днес

 

Известно е, че Дарвин е работил на английския кораб „Бигъл“ в продължение на 5 години. Задълженията му били рутинни и неособено приятни, но той толкова мечтаел да види други страни, че криел от капитана всичките си физически неразположения. Дъщерята на Дарвин пише, че баща ѝ често страдал от треска и сърцебиене. Това състояние винаги е било свързано с пиенето на кафе и силен чай. По-късно се появили и храносмилателни разстройства.

Ефектът на студените бани

Самият Дарвин споменавал, че се е лекувал с хинин, морфин и някакъв съдоразширяващ препарат. Но най-много му помагали студените бани.

Съвременните учени смятат, че оплакванията на Дарвин са били симптоми на болестта на Крон – хронично възпалително заболяване, което поразява целия стомашно-чревен тракт. Те обясняват добрия ефект от баните с известния факт, че студената вода повишава производството на хормона кортизол, който има противовъзпалително действие.

Постепенно болестта на Крон се развивала. Дарвин се измъчвал от метеоризъм, болки в областта на корема и непрекъснато повръщане. Освен това той страдал и от типичните за болестта на Крон язви в устата, изтръпване на пръстите, спазми, повишена умора, чувство на парене в ръцете…

За онези времена и за човек с подобна патология Дарвин е живял доста дълго – 73 години. Това вероятно се дължи на неговото непрестанно търсене на начини да се справи с болестта. Освен че правел студени бани, той се лекувал при известния лекар Джеймс Гали, който активно практикувал хидротерапия. Дарвин приемал и хомеопатични лекарства, както и други най-нови препарати, например смес от настойки, съдържащи опиум и бисмут. Преминал и новаторски за времето курс по електростимулация на коремните органи.

Съвременният подход

Пациентите с болестта на Крон спазват пожизнена строга диета. Назначават им се хормонална терапия, противовъзпалителни препарати, имуносупресори. При развитие на фистули или възпаления – антибиотици. Ако това не помогне, се изрязва увредената част на червото.

Сподели във Facebook