Преди четвърт век голяма част от носители на Нобелова премия написаха предупреждение за заплахите, надвиснали над човечеството, заради непрекъснатото разрушаване на околната среда. 25 години по-късно 15 364 учени от 184 страни решиха да потвърдят ангажираността си към съдбата на нашата планета.

Във второто си предупреждение, публикувано в списание BioScience, те отбелязват, че за 25 години ситуацията се е подобрила само в един от деветте пункта – проблема с изтъняването на озоновия слой.  

Сред отрицателните тенденции, които са се задълбочили за изминалия период, специалистите споменават 26-процентното понижаване на запасите с прясна вода на глава от населението, намаляването на горските площи, съвкупното понижаване на броя на животинските видове с 29% и увеличаването на мъртвите, с намален кислород, зони в океана със 75%.  
Според учените главната заплаха за екосистемата на Земята е глобалното затопляне. Според техните данни от 1992 г. средностатистическата температура на нашата планета се е вдигнала с 0,5 градуса по Целзий, а изхвърляният въглероден диоксид се е увеличил с 62%. 
Като мерки за снижаване на антропогенното влияние върху природата учените предлагат да се създават резервати, да се внедряват „зелени“ технологии и да се намали обемът на хранителните отпадъци.

Сподели във Facebook