Известно е, че гладът оказва голямо влияние върху хората. И не става въпрос само за физическото здраве. Празният стомах ни прави капризни и раздразнителни. Диетолозите твърдят, че не бива да пазаруваме, когато сме гладни, защото обикновено купуваме много излишни продукти. Експертите обаче предупреждават, че на празен стомах човек може да вземе неправилни решения и да направи грешки, които да му навредят в дългосрочна перспектива.

Според резултатите от проведено наскоро изследване, хората се съгласяват на по-малко и може да сгрешат, когато са гладни, затова преди да вземат важно решение, трябва да хапнат нещо.

Това не е единствената научна работа по темата. Изследване, проведено от специалисти в Кеймбридж, доказа, че в процеса на вземане на важни решения основна роля играе серотонинът. Този хормон стабилизира настроението и създава усещането за благополучие. Серотонинът препраща сигнали от едни нервни клетки до други и се състои от незаменимата аминокиселина триптофан. Когато човек е гладен, нивото на триптофан в кръвта намалява, което го прави агресивен и импулсивен, а това се отразява върху вземането на решения.

Сподели във Facebook